Το νέο Φορολογικό φέρνει το «πλαστικό χρήμα» παντού


Μετά τα Χριστούγεννα ...



αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές για τις αποδείξεις του 2015, τα αδήλωτα εισοδήματα, την εξαίρεση από το φόρο δωρεάς για ποσό έως 5.000 ευρώ που δίνει ο γονιός ή ο παππούς στο παιδί ή το εγγόνι αντίστοιχα, το νέο καθεστώς αποδείξεων με πλαστικό χρήμα από το νέο έτος κτλ. 

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι θα έχουν έως το τέλος του 2015 την «άνεση» να μην συγκεντρώνουν αποδείξεις. Όμως, από 1η Ιανουαρίου 2016, όποια δαπάνη πραγματοποιούν και επιθυμούν να την εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση για να έχουν αφορολόγητο 9.550 ευρώ, θα πρέπει όχι μόνο να έχουν κρατήσει την απόδειξη αλλά η συγκεκριμένη δαπάνη να έχει πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. 

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί μόνο αν οι πολίτες σχεδόν για το σύνολο των συναλλαγών τους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα ή πληρώνουν με μεταφορά ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό. Αυτό διότι ακόμη και αν κάποιος επαγγελματίας δεν κόψει απόδειξη, αυτόματα θα διασταυρώνονται τα ποσά που έχει εισπράξει κατά την μηνιαία εκκαθάριση των κινήσεων του τραπεζικού λογαριασμού του. 

Τις επόμενες ημέρες ελεγκτικά συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα πραγματοποιούν ελέγχους καθημερινά σε όλη την επικράτεια με στόχο να περάσει το μήνυμα στην αγορά ότι μπορεί για εφέτος οι αποδείξεις να μην λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, όμως η μη έκδοση αποδείξεων αποτελεί φοροδιαφυγή και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντοπίζονται να μην τις εκδίδουν. 

Από το νέο έτος, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ζητούν αποδείξεις προκειμένου να μην επιβαρυνθουν με πρόσθετο φόρο 2.100 ευρώ, καθώς αυτό το ποσό θα «γλυτώσουν» εφόσον εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση ένα ποσοστό επί του συνολικού τους εισοδήματος από αγορές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. 

Για τα φετινά εισοδήματα καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που είχαν συλλέξει. 

Για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 9.550 ευρώ εξετάζεται να αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα». 

Θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική πληρωμή με «πλαστικό χρήμα» υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν το 75ο έτος ηλικίας και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών. 

Όσον αφορά στην εξαίρεση της φορολογίας δωρεάς ύψους έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκε από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015, αυτό για να συμβεί θα πρέπει οι εν λόγω καταβολές χρημάτων να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Με την κατάργηση της συγκεκριμένη φορολογίας το όφελος για τον φορολογούμενο είναι 500 ευρώ. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα δοθούν κίνητρα για να δηλώσουν οι πολίτες εισοδήματα που έχουν κρύβει τα προηγούμενα χρόνια από την εφορία με ισχυρά κίνητρα όπως αποκάλυψε Το Βήμα την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις θα προβλέπεται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου 2016 όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα.