Ανησυχία μεταξύ των ...
κυβερνητικών βουλευτών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου σύμφωνα με την οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επώδυνων συμβιβασμών κατά την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει έως την 15η Φεβρουαρίου για τις υπόλοιπες κατηγορίες «κόκκινων» δανείων πέραν των επιχειρηματικών και αφορούν στεγαστικά -πρώτη κατοικία- και καταναλωτικά «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων ευπαθών στρωμάτων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στις βολές που δέχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη, «μπορείτε να μας πείτε ότι εμείς δεν υποστηρίζουμε όσους πρέπει και θα δούμε ποιους θα υποστηρίξουμε και τι θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τα δάνεια τα στεγαστικά, για τα δάνεια των μικρομεσαίων, για τα δάνεια των καταναλωτών».
«Θα το δούμε αυτό τον Γενάρη. Και μπορεί να μας πείτε ότι εμείς είμαστε στο πλάι σας, να προστατέψετε και αυτούς και τα πιο ευαίσθητα και τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας. Αλλά αυτή η έλλειψη ταξικού διαχωρισμού, ότι ξαφνικά υποστηρίζουμε όλους τους δανειστές; Μα όλους; Κανένας δεν θεωρείτε ότι στρατηγικά δεν πληρώνει; Κανένας; Ούτε ένας σε αυτό;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Λέω λοιπόν ότι σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και μπορούμε να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα που πρέπει, γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί».
Μάλιστα ζήτησε από το ΚΚΕ «πιο μεγάλη ανάλυση για την ταξική διαστρωμάτωση, κοινωνική διαστρωμάτωση και μια κριτική που εστιάζει πραγματικά με ταξική μεροληψία». «Αυτό δεν το είδα, ούτε τι είπατε στην προηγούμενη συζήτηση για τον νόμο Κατσέλη ούτε τι λέτε τώρα για τα μεγάλα επιχειρησιακά. Άρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση, αλλά με πιο πολύ Μαρξ, όχι λιγότερο», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είχε διατυπώσει μια κάπως πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το θέμα: «Σήμερα συζητάμε μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε, υπονοώντας ότι αυτό το οποίο είναι προς συζήτηση και θα βγει το πλαίσιο, οι κανόνες, το ρυθμιστικό, η προστασία και όλα τα σχετικά, θα αφορά όλες αυτές τις κατηγορίες δανείων, τις οποίες εμείς θέλουμε να προστατέψουμε. Και αυτό είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης προ της 15ης Φεβρουαρίου. Άρα, μην ανησυχείτε, θα έρθει η νομοθεσία και θα συζητήσουμε τότε επί της ουσίας».