Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ


Καταργείται η Ειδική ...

Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. 
Αυτό προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 84/2019, με το οποίο καταργούνται γενικές γραμματείες και ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων.
Συγκεκριμένα, άρθρο 1 και 2 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται οτι:
Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: 
(α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), 
(β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., 
(γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., 
(δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄211) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58), καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.
Αχτσιόγλου: Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τη ΝΔ, συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του
«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του», αναφέρει, σε δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ».
«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών», τονίζει η πρώην υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ