Οι αρχές του Ισημερινού ...
συμφώνησαν να κατασχέσουν και να παραδώσουν στις ΗΠΑ έγγραφα και ψηφιακά αρχεία που εντοπίστηκαν σε συσκευές του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ και βρίσκονται στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο, κατήγγειλε χθες αργά το βράδυ της Δευτέρας η υπεράσπιση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, επικαλούμενη έγγραφο που αποδίδει στη δικαιοσύνη στο Κίτο.
Kατά το έγγραφο, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρει ημερομηνία 8η Μαΐου και τα διακριτικά της εισαγγελίας του Ισημερινού - το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του από άλλες πηγές - δίνεται εντολή να κατασχεθούν τα έγγραφα και τα αρχεία του Ασάνζ την προσεχή Δευτέρα.
Η εισαγγελία του Ισημερινού φέρεται στο έγγραφο να δίνει εντολή να γίνει έρευνα και να προχωρήσει η κατάσχεση «εγγράφων, αρχείων και παρόμοιου υλικού που μπορεί να σχετίζεται με την έρευνα» και «ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης κάθε μορφής», όπως υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, USB sticks, σκληροί δίσκοι κ.ά.
Πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην υπεράσπιση, διότι θα σταλούν στις ΗΠΑ όλες οι επικοινωνίες του με τους δικηγόρους του, που είναι εμπιστευτικές», στηλίτευσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊτόρ Μαρτίνεθ, ισπανός συνήγορος του Ασάνζ.
Ο δικηγόρος του Ασάνζ στον Ισημερινό, ο Κάρλος Ποβέδα, δήλωσε από την πλευρά του ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ανασταλεί η κατάσχεση, ή στη χειρότερη περίπτωση να εξασφαλιστεί ότι ο Ασάνζ θα είναι παρών όταν θα γίνει η έρευνα.
Ο Τζούλιαν Ασάντζ, σε φωτογραφία του 2017, στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Η εντολή της εισαγγελίας του Κίτο δόθηκε στο πλαίσιο του αιτήματος διεθνούς δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκε πέρυσι από την Ουάσινγκτον και αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Λενίν Μορένο στον Ισημερινό.
Η γενική εισαγγελία του Ισημερινού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση και δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την απόφασή της διότι πρόκειται για ζήτημα διεθνούς συνεργασίας «εμπιστευτικού» χαρακτήρα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στον Ισημερινό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ είναι πλέον έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψή του από τη βρετανικού αστυνομία την 11η Απριλίου, με την άδεια του Κίτο, μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε καταφύγει το 2012.
Διώκεται δε από την αμερικανική δικαιοσύνη για σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη «κυβερνοπειρατίας», διότι βοήθησε την άλλοτε αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού.
Ο ιστότοπος WikiLeaks έφερε στη δημοσιότητα το 2010 πάνω από 700.000 έγγραφα για τις αμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες.
Το 2012, ο Αυστραλός, αντιμέτωπος με έρευνες στη Σουηδία όπου τον βάρυναν υποψίες για βιασμό, κατηγορίες που αρνείται, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Στοκχόλμη. Εξηγούσε πως φοβόταν ότι επρόκειτο κατόπιν να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Χθες η σουηδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου την εισαγγελική έρευναγύρω από την υπόθεση βιασμού με δράστη τον ιδρυτή των WikiLeaks που θα ζητήσει τώρα την έκδοσή του από τη βρετανική Δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία των σουηδικών αρχών δυσχεραίνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάντζ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.
Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.