Επιστολή προς την Εστία
Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα στην έγκριτη ...
«Εστία» της 21ης Δεκεμβρίου το άρθρο με τίτλο «Αποσυνδέουν τις Πρέσπες από την ένταξη στο ΝΑΤΟ» προκειμένου να πειστεί η Ν.Δ., που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, να υπερψηφίσει το Πρωτόκολλο Ένταξης.
Υπάρχει εδώ η υπόθεση ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Σκοπίων, της Ελλάδας και των συμμάχων μας, και ότι πάντως δεν μπορούμε να την αρνηθούμε αφού την απαιτούν οι σύμμαχοι μας, από τους οποίους εξαρτώμεθα σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.
Η υπόθεση αυτή είναι κατά την γνώμη μου εσφαλμένη. Πρώτα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ η την Ε.Ε. δεν συμφέρει στον λαό των Σκοπίων.
Αν δεν γίνουν κράτος και μάλιστα βιώσιμο, δεν μπορεί να τους κάνει κράτος και να τους σώσει κανένας διεθνής οργανισμός. Αποικία θα μείνουν, και μάλιστα με υψηλότερο για τον λαό τους κόστος.
Αλλά και η διάσπαση των Σκοπίων δεν μπορεί να αποκλειστεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού ο πληθυσμός τους δεν είναι ομοιογενής και το καθένα τμήμα του, στην μεγάλη πλειοψηφία του, προτιμά να ενωθεί με την μητέρα-πατρίδα του, την Αλβανία, την Βουλγαρία η την Σερβία.
Έπειτα, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πριν λύσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά τους προβλήματα, δεν συμφέρει oύτε στην Ελλάδα. Θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα αφού με το όνομα, τα Σκόπια διεκδικούν άμεσα Μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα και, εν καιρώ, τα εδάφη της Μακεδονίας. Θα ενδυναμώσει επίσης ένα εχθρικό προς την Ελλάδα συνασπισμό ανάμεσα στην Μεγάλη Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, που έχει ήδη σχηματιστεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού οι διεκδικήσεις των Σκοπίων ευνοούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας.
Και ο συνασπισμός αυτός θα ξεκινούσε άμεσα αγώνες για αναγνώριση μειονοτήτων και αγωγές για επιστροφή περιουσιών. Ουσιαστικά, όλη η Βόρεια Ελλάδα και μαζί της η Ελλάδα, θα δυναμιτίζονταν, αν έμπαιναν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον πριν λύσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα τους. Αντίθετα, η μοιρασιά των Σκοπίων ανάμεσα στην Αλβανία, στην Βουλγαρία και στην Σερβία ανταποκρίνεται στην εθνική σύνθεση και προσδοκίες του πληθυσμού των Σκοπίων και δεν αλλάζει τις υφιστάμενες ισορροπίες στην περιοχή.
Τέλος, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί ούτε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της συμμαχίας. Απλά γιατί τα Σκόπια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στους διεθνείς οργανισμούς. Δεν είναι ανεξάρτητο, σταθερό και ενιαίο, αλλά ούτε και οικονομικά βιώσιμο, κράτος.
Ένα κράτος γίνεται μέλος στους διεθνείς οργανισμούς όταν είναι κράτος, και όχι για να γίνει κράτος. Οι εθνικές διαιρέσεις με την αλβανικό πληθυσμό και τα εξωτερικά προβλήματα των Σκοπίων με Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία θα γίνονταν προβλήματα του ΝΑΤΟ.
Και η προοπτική της διείσδυσης των Ρώσων στα Βαλκάνια δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο η Δύση είναι τόσο εχθρική προς την Σερβία ώστε να την ρίχνει ουσιαστικά στην αγκαλιά των Ρώσων.
Γιατί τότε θέλουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλοι να κάνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ;
Ο φόβος των Ρώσων, οι βάσεις, οι αγωγοί και τα άλλα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα έχουν αναφερθεί.
Αυτό που δεν έχει αναφερθεί είναι το κατά την γνώμη μου πολύ πιο σημαντικό και προφανές, που έγινε ήδη στη Μέση Ανατολή, δηλαδή η αποσταθεροποίηση της περιοχής για να επιτευχθούν πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί στόχοι με την αλλαγή των συνόρων και της πληθυσμιακής σύνθεσης των χωρών. Αυτό συμβαίνει και στα Βαλκάνια.
Και για αυτό είναι θέμα επιβίωσης για μας και για όλα τα συνετά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουμε αυτή την αποσταθεροποίηση της χώρας μας, των Βαλκανίων και τελικά του ίδιου του ΝΑΤΟ.
Πρέπει επομένως να καταψηφιστεί στη Βουλή, όχι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (και να καταγγελθεί και η ενδιάμεση συμφωνία που τα Σκόπια με τις παρανοϊκές διεκδικήσεις τους έχουν προ πολλού καταργήσει).
Και αν τα δύο αυτά κείμενα ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή, να ακυρωθούν η καταγγελθούν από την επόμενη Βουλή σύμφωνα με την σύμβαση της Βιέννης για το δίκαιο των συνθηκών (π.χ. υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υπήρξε δωροδοκία με την άδεια των δανειστών να μη μειωθούν οι συντάξεις και η απειλή χρήσης βίας απέναντι σε μια χρεωκοπημένη χώρα με μειωμένη την εθνική της κυριαρχία είναι δεδομένη, και βεβαίως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι δωροδοκία και απειλή υπήρξε και προς την πλευρά των Σκοπιανών βουλευτών για να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές). Και πρέπει οι λόγοι να εξηγηθούν και στους συμμάχους μας και στο λαό.
Στους συμμάχους μας ιδίως πρέπει να εξηγηθεί ότι η Ελλάς είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τα Σκόπια με όποιο τρόπο μπορεί, εφόσον λογικευθούν και σταματήσουν να διεκδικούν ουσιαστικά όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Πρέπει επίσης να εξηγήσουμε στους συμμάχους μας ότι, αν συνεχίσουν να μας ζητούν ουσιαστικά να κάνουμε χαρακίρι, θα αναγκασθούμε να κάνουμε ακόμη και απονεννοημένες ενέργειες …
Το όνομα, δηλαδή τα εδάφη, την ταυτότητα και την γλώσσα της Μακεδονίας, πάντως καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να την παραχωρήσει, χωρίς να αποσταθεροποιήσει και την χώρα και την ευρύτερη περιοχή!
Σπύρος Β. Μπαζίνας – Πρώην Ανώτερο Στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας των Η.Ε., Καθηγητής Νομικής Σχολής, Βιέννη