Καταθέσεις, ακίνητα...
ομόλογα, αυτοκίνητα και μετρητά πρέπει να δηλωθούν το 2019 στην εφορία.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μπαίνει σε εφαρμογή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 και τα 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τις «μερίδες» τους με το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον από τον έλεγχο προκύψει αναντιστοιχία, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν στα επίπεδα της αξίας της περιουσίας που έχει αποκρυβεί.
Μάλιστα, το περιουσιολόγιο θα διασυνδεθεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και στην περίπτωση που τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Άμεσες διασταυρώσεις
Πλέον η φορολογική διοίκηση θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι πλέον η εφορία θα γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου.
Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για χρονιά του περιουσιολογίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με τη συμπλήρωση των στοιχείων από τους φορολογουμένους θα εμφανιστεί φορολογητέα ύλη που θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές, οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα.
Στελέχωση υπηρεσίας
Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού ή μεταφορά υπαλλήλων στη διεύθυνση του περιουσιολογίου. Η στελέχωση των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί από πρόσωπα με ακαδημαϊκή εκπαίδευση καθώς και από πρόσωπα με σημαντική εμπειρία σε θέσεις εφοριακών.
Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
Αντίθετα, σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να δηλωθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, λόγω αδυναμίας υπολογισμού της αξίας τους.
Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
• Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της φορολογικής διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
• Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
• Παρέχεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
• Δυνατότητα καταχώρισης και των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται ύστερα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
• Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
• Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
• Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση.