Σκοπιανό: Πιρουέτες πριν από τον συμβιβασμό


Η δήλωση του ...

πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα είναι «θέμα ημερών», το «ανοικτό παράθυρο» για συμφωνία που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το περιβάλλον διεθνών πιέσεων που διαμορφώνεται, ιδίως στα Σκόπια, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα επικείμενης επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς, παρά τις προφανείς αντιξοότητες και στις δύο χώρες. 
Πέρα από το αρνητικό κλίμα που εκπέμπεται από τις αντιπολιτεύσεις τόσο σε Αθήνα όσο και στα Σκόπια, οι κυβερνήσεις στις δύο πρωτεύουσες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις διαδηλώσεις κατά της λύσης. 
Σήμερα, υπενθυμίζεται, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας σε 13 πόλεις ανά την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο τέλος της. «Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι μόνο ζήτημα ημερών. Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον ομόλογό μου, θα ενημερωθεί και το κοινό», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα για το «μεγάλο “ναι” ή το μεγάλο “όχι”» από την πλευρά των Σκοπίων. «To ζήτημα είναι ευαίσθητο και θα παραμείνω προσεκτικός. 
Οι μέρες αυτές θέλω να είναι μέρες επιτυχούς συμπλήρωσης της διαδικασίας. Οταν όλες οι λεπτομέρειες συμφωνηθούν, θα ανακοινωθούν κατευθείαν. 
Είναι ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας και επίσης ευαίσθητο για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία ανακοινωθεί θα τεθεί στην έγκριση των πολιτών.
Συζητήσεις
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας γίνονται εκτενείς συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Χθες, ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI Αρτάν Γκρούμπι, συνεργάτης του προέδρου Αλί Αχμέτι, είπε ότι πέρα από τα ονόματα που βρίσκονται στο πακέτο του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, εξετάζονται και τα ονόματα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο» (Krusevska Makedonija), «Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται ότι και η «Κ» έχει δημοσιεύσει ήδη προ δύο εβδομάδων την πληροφορία περί «Krusevska Makedonija». Πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περαιτέρω στο ονοματολογικό θέμα. 
Επίσης, σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, εμφανίζονται πληροφορίες για πιέσεις από τις ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Ζάεφ, ώστε να έχει προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη απάντηση επί του κειμένου της υπάρχουσας συμφωνίας το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. 
Στα ίδια δημοσιεύματα, ανακυκλώνονται πληροφορίες σχετικά με τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει εκατέρωθεν, προκειμένου να υπάρξει αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή συμφωνία. 
Σε αυτές τις πληροφορίες, περιλαμβάνεται εκείνη που παραπέμπει σε υποχώρηση της Αθήνας στο ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας, προκειμένου να επιτύχει την υπερκείμενη, για την ελληνική πλευρά, προϋπόθεση του erga omnes, που θα «ξεκλειδώσει» και τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία ζητεί επιπλέον η Αθήνα.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την ανάγκη «να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια ως κράτος που φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη “Μακεδονία” και τη Μακεδονία τόσο την ελληνική τη σημερινή όσο και τη Μακεδονία της αρχαιότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που εμείς είμαστε οι φορείς της».