Ως «αστεία και κωμική» υπόθεση, αλλά και ...
συνέχιση «θλιβερών μεθοδεύσεων» εκ μέρους της πλειοψηφίας στο ζήτημα της υπόθεσης Novartis, χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την αιφνιδιαστική, εκ μέρους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημερινή αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που η ίδια η συγκυβέρνηση είχε βάλει για την τελική υποβολή των πορισματικών θέσεων: Αν και σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα έπρεπε όλα τα κόμματα να έχουν παραδώσει σήμερα το πρωί το κείμενο των θέσεών τους, ώστε στην αποψινή συνεδρίαση της «προανακριτικής» να εγκριθεί το τελικό πόρισμα, η δημοσιοποίηση των εντόνως επικριτικών προς την δικομματική πλειοψηφία κειμένων από την ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, προκάλεσε ριζική αλλαγή στα σχέδια της συγκυβέρνησης, με στόχο –όπως ελέχθη στο Περιστύλιο- να ανασχεδιαστεί η γραμμή άμυνάς της έναντι της κριτικής που δέχεται.
Ετσι, επικαλούμενη την «ανάγκη» το πόρισμά της που υποτίθεται θα ήταν έτοιμο σήμερα, να τύχει «πληρέστερης επιμέλειας, διόρθωσης και τελικού ελέγχου», δήλωσε ότι θα ζητήσει διήμερη αναβολή για την κατάθεσή του. «Λεπτομέρεια»;
Η σχετική ανακοίνωση που είχε τη μορφή επιστολής του προέδρου της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θ. Δρίτσα προς τα μέλη της «προανακριτικής», διακινήθηκε μετά από την δημοσιοποίηση των δύο εκ των κειμένων της αντιπολίτευσης.
«Το πιο αστείο και το πιο κωμικό της υποθέσεως είναι ότι ενώ ετάχθη προθεσμία από την κυβερνητική πλειοψηφία για να καταθέσουμε πορίσματα, αφού κατατέθησαν τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κατέθεσε το πόρισμά της και υπέβαλε αίτημα 48ώρου παρατάσεως, αφού είχε δει τα πορίσματα των άλλων κομμάτων, προφανώς αμήχανη και για να απαντήσει.
Συνεχίζονται οι θλιβερές μεθοδεύσεις αυτής της υπόθεσης, που υποτίθεται ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο, και κατέληξε το μόνο σκάνδαλο που υπάρχει να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμισης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης», αναφέρει μετά από την εξέλιξη αυτή ο τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ –και μέλος της «προανακριτικής» Μ. Βορίδης.
Η εκ μέρους της πλειοψηφίας «εμπλοκή» είχε στη συνέχεια και νέο «επεισόδιο»: η έντονη κριτική που δέχθηκε – με ενδεικτική την προαναφερόμενη δήλωση- σχόλιο του κ. Βορίδη, προκάλεσε νέα πρωτοβουλία εκ μέρους του μεγάλου εταίρου της δικομματικής πλειοψηφίας.
Συγκεκριμένα, δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο («γνώμη» το αποκαλούν) των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και είχε δηλωθεί ότι χρειαζόταν «πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο». Τούτων δοθέντων, η συνέχεια τόσο στη σημερινή συνεδρίαση όσο και στην επόμενη, όποτε και αν προγραμματιστεί να γίνει, αλλά και ενόψει της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία το όποιο πόρισμα τεθεί προς έγκριση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νέα περιστατικά εντάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο 11σέλιδο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Επιτροπής κρίνουν σκόπιμο μεταξύ άλλων να επαναλάβουν ότι οι θέσεις τους «δεν είναι νέες, δεν έχουν συγκυριακή σκοπιμότητα, δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας». Και αφού επιχειρηματολογούν περί την αναρμοδιότητα της Βουλής, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το πόρισμά μας, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».
Η ΝΔ
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υπογραμμίζουν ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας η Επιτροπή «κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων», αναφέρουν: «Η Επιτροπή δεν εξέτασε καν αν υπάρχουν έστω ελάχιστες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποίνων πράξεων. Και αρνήθηκε να το κάνει, διότι αν το έκανε θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία, τα ψεύδη, οι ψευδομαρτυρίες, τα χαλκεία της Κυβέρνησης.
Η όλη υπόθεση σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής απεδείχθη ότι ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Η διαχείριση της υπόθεσης από την Κυβέρνηση με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης. Αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και για να παραμένουν ανυπεράσπιστοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι».
Η όλη υπόθεση σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής απεδείχθη ότι ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Η διαχείριση της υπόθεσης από την Κυβέρνηση με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης. Αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και για να παραμένουν ανυπεράσπιστοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι».
Η ΔΗΣΥ
Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου, στο κείμενό του κάνει λόγο για εξαρχής μεθοδεύσεις εκ μέρους της πλειοψηφίας, για «ενορχηστρωμένη απόπειρα ηθικής και πολιτικής προσβολής των αναφερομένων προσώπων», μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί «φιάσκο». Η σπουδή με την οποία κατέληξε στην δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στην διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις»
Το ΚΚΕ
Σε δήλωσή του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρει: «Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε, με πρόσχημα νομικίστικους τακτικισμούς, να μην εξεταστεί η ουσία του σκανδάλου, όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγεγραμμένα ή μη, να μην εξεταστούν με τη φυσική τους παρουσία όλοι οι μάρτυρες, ακόμα και οι «προστατευόμενοι». Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε ως προτεραιότητα να εξεταστεί το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής για να προχωρήσει στην διερεύνηση του σκανδάλου, ζήτημα που είχαν αποσιωπήσει από την συζήτηση στην Ολομέλεια. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη την δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».