Εντονότατος προβληματισμός και ...
συζητήσεις αναφορικά όχι μόνο με την καταγραφόμενη αύξηση ροών μεταναστών και προσφύγων από τα ανατολικά σύνορα, αλλά και για την κυβερνητική στάση απέναντι στο φαινόμενο αυτό, καταγράφεται από το μεσημέρι στη Βουλή, με επίκεντρο τη συζήτηση νομοσχεδίου για ζητήματα παροχής ασύλου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι εισηγούμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα, τόσο στα νησιά όσο και πλέον στον Εβρο.
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για καθυστερήσεις και ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βίτσας, ειδικότερα, προκύπτει ότι έχουμε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σχεδόν τετραπλασιασμό εισόδων στη Μυτιλήνη (από 54 εισόδους ανά ημέρα το 2017, σήμερα το πρωί καταγράφηκαν 206 είσοδοι στο νησί).
Γενικότερα στο σύνολο των νησιών, τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2168 είσοδοι προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, κατά το πρώτο δίμηνο τρέχοντος έτους, σημειώνονταν 66 ημερησίως, αλλά μετά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, διπλασιάστηκαν: Είναι 126, ενώ τις τελευταίες ημέρες 200 είσοδοι ημερησίως.
Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική, αλλά δεν τον τρομάζει. Είναι ανησυχητική ωστόσο, πρόσθεσε, η αύξηση στον Εβρο: Στα νησιά πέρασαν 2168, ενώ στον Εβρο 2700 πρόσφυγες-μετανάστες. Μόνο σήμερα στον Εβρο, πέρασαν 340 άνθρωποι.
Συγκεντρωτικά για την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2018, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι καταγράφηκαν περισσότερες από επτά χιλιάδες είσοδοι από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία, ήταν μόλις 112.
Τέλος, ανέφερε ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ήδη δύο σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου: το πρώτο για αύξηση 15%, και το δεύτερο για ενδεχόμενη αλματώδη αύξηση ροών.
Και πρόσθεσε πως μπορεί να τα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις στο γραφείο του και όχι δημοσίως, επειδή –όπως είπε- υπάρχουν αντίπαλοι που δεν πρέπει να τα γνωρίζουν. Και οι αντίπαλοι αυτοί είναι οι διακινητές και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας.
Για απραξία, ανικανότητα, και έλλειψη βούλησης για ρεαλιστική αντιμετώπιση προσφυγικού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου.
Πέρασαν πολλοί μήνες «πολιτικής ατολμίας» από τότε που προαναγγέλθηκε. Σχολίασε μεταξύ άλλων ότι είναι σε πολλά σημεία πρόχειρα γραμμένο το νομοθέτημα, και συνέχισε: «Προσπαθείτε να διασκεδάσετε αντιλήψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, αντιλήψεις για απόλυτα ανοιχτά σύνορα και ατέρμονες διαδικασίες ασύλου.
Καμιά απόφαση σε κανένα στάδιο δεν τελεσιδικεί, και διαιωνίζεται η κατάσταση, σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει: «Εχετε καταφέρει με τις επιλογές σας, σνα είναι ανοιχτά και τα δύο μέτωπα: και τον Εβρο και στα νησιά».
Από την πλευρά του ο κ. Θ.Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), μεταξύ άλλων αφού μίλησε επίσης για καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ανέφερε: «Εσουν διαμορφωθεί κρίσιμες καταστάσεις το τελευταίο διάστημα». Πάντως, πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε το νομοσχέδιο, έχει θετικά στοιχεία.
Επί της αρχής όμως είμαστε επιφυλακτικοί για να πιέσουμε την κυβέρνηση για τολμηρότερες αλλαγές».