Ιερώνυμος: Οχι στην λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της


«Είμαστε ανυποχώρητοι στη ...

λέξη "Μακεδονία"», αυτό αποφάσισε σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
«Το θέμα μας αγγίζει το παρακολουθούμε με αγωνία και συγκίνηση, δεν είναι μόνο εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό», είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τάχθηκε σαφώς κατά των συλλαλητηρίων.
«Παραμένουμε σταθεροί ως Χριστιανοί και ως Έλληνες για ό,τι έχουμε αποφασίσει», σχολίασε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, Εμμανουήλ, αμέσως μετά τη Σύνοδο, ο οποίος απέρριψε τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Ερωτηθείς από την «Κ» για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συζήτηση γύρω από το Σκοπιανό, ο ίδιος σχολίασε: «Η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη. Ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με πολέμους».
Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, παγίως διάκειται αρνητικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι ένα εθνικό θέμα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Εκκλησία της Ελλάδος», προσδιορίζοντας τη σχετική συζήτηση για σήμερα. Πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν νωρίτερα ότι η 12μελής ΔΙΣ θα κινούνταν στους άξονες των παλαιότερων αποφάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (αποτελείται από όλους –σχεδόν 80– τους μητροπολίτες της χώρας) για την ορθόδοξη «Μακεδονική Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», όπως αυτοονομάζεται. 
Συγκεκριμένα, οι ιεράρχες θα υποστηρίξουν τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», εστιάζοντας τόσο σε εθνολογικά όσο και εκκλησιαστικά ζητήματα ταυτότητας της εν λόγω Αρχιεπισκοπής και κατ’ επέκταση του γειτονικού κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη ιεραρχία είχε αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ «σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίον δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα».
Επιπλέον, μέσω της ανακοίνωσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπενθύμισε οτι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων». 
Τέλος, η ΔΙΣ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.