Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο


Εν μέσω μεγάλης έντασης ...

περί τα διαδικαστικά, δηλωτική της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που εξελίσσεται με επίκεντρο το περιεχόμενο των μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης, άρχισε νωρίς το απόγευμα σήμερα στη Βουλή η επείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία «συζήτησης» και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.
Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επιβαρύνεται περαιτέρω και για λόγους «χωροταξικούς»: τα σχεδόν 250 μέλη των πέντε Επιροπών (Οικονομικών, Μορφωτικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, και Παραγωγής και Εμπορίου) καλούνται να συζητήσουν τις πολλές εκατοντάδες σελίδες του σχεδίου νόμου, στην πολύ μικρότερης χωρητικότητας αίθουσα της Γερουσίας, δεδομένου ότι στην ευρύχωρη της Ολομέλειας εκτελούνται ακόμα εργασίες αναβάθμισης του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφοριών.
«Είναι όντως μεγάλο το νομοσχέδιο, αλλά σημαντικό είναι ότι ολοκληρώσαμε τη σύνταξή του εγκαίρως, ενόψει του Εurogroup, τη συνεδρίαση του οποίου στις 22 Ιανουαρίου πρέπει να προλάβουμε», είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, με μόνο τον εκπρόσωπο των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλο να συμφωνεί μαζί του.
Για «απαξίωση και του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ ΧΡ. Δήμας. «Το νομοσχέδιο δεν έχει μόνο προαπαιτούμενα. Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να φέρει από αλλαγές σε κομμωτές και μανικιουρίστες, μέχρι και την απεργία που ανυπομονεί να ψηφίσει η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, και πολλά άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Αρνητικός ήταν και ο Γ. Γερμενής. «Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί αυτή η διαδικασία.
Πρόκειται για πολλαπλά νομοσχέδια, χωρίς να είναι όλα μνημονιακά προαπαιτούμενα. Είναι απαράδεκτο το πολυνομοσχέδιο και σας καλούμε να το αποσύρετε» τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). 
Από την Ενωση Κεντρώων ο κ. Μαρ.Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα έχουν προλάβει να διαβάσουν τις διατάξεις που θα ψηφίσουν. «Οι διατάξεις για πυροπροστασία και τα καζίνο είναι μέσα στα προαπαιτούμενα; Είναι απορίας άξιον», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι). «Η κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιές διατάξεις δεν είναι μνημονιακές», είπε εκ μέρους των ανεξαρτήτων βουλευτών ο κ. Γ. Καρράς.
«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το 100% είναι προαπαιτούμενα. Ωστόσο μπορώ να πω ότι το 95-98%, η τεράστια πλειοψηφία των διατάξεων είναι προαπαιτούμενα», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος και μεταξύ άλλων κάλεσε την ΝΔ να υιοθετεί περισσότερο μετριοπαθή λόγο στην κρκτική της επειδή ως κυβέρνηση έφερνε κατεπείγοντα νομοσχέδια και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Εσείς φέρνατε κατεπείγοντα, ενώ εμείς μόνο επείγοντα, είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.
«Θυμηθείτε τί λέγατε ως αντιπολίτευση τότε για τις επείγουσες διαδικασίες και ακούστε τί λέτε τώρα. Πριν μιλήσετε για μετριοπάθεια, κάντε την αυτοκριτική σας», απάντησε ο κ. Δήμας, λίγο πριν αρχίσει η τοποθέτηση των γενικών και ειδικών εισηγητών – που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία που θα συνεχιστεί αύριο, μεσημέρι και απόγευμα, με δύο συνεδριάσεις για ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή και την Δευτέρα, το βράδυ της οποίας θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία.
Στα αξιοσημείωτα είναι πως φραστική αντιπαράθεση κατεγράφη και αναφορικά με το πόσες σελίδες είναι το προς έγκριση νομοθέτημα. Για 1500 σελίδες μίλησε αρχικά ο κ. Δήμας. Είναι 629 σελίδες το σχέδιο νόμου, θέλησε να τον διορθώσει η κυρία Χαρά Καφαντάρη, πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και προεδρεύουσα της συνεδρίασης κατά την έναρξή της. «Εμείς παραλάβαμε 1531 σελίδες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.