Ένας καλά κρυμμένος ...
θησαυρός, που έρχεται στο φως έπειτα από κοπιώδη επιστημονική έρευνα και χάρη στην αξιοποίηση και εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας, θα παρουσιαστεί το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Πρόκειται για κείμενα που ανακτήθηκαν από χειρόγραφα της Μονής Σινά και τα οποία για εκατοντάδες χρόνια βρίσκονταν κρυμμένα κάτω από μεταγενέστερες γραφές. Κείμενα γνωστά αλλά και άγνωστα, κάποια μοναδικά στο είδος τους, ορισμένα τελευταία εναπομείναντα δείγματα εξαφανισμένων σήμερα γλωσσών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στο διεθνές συνέδριο «Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας», που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.
Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, πρόκειται επί της ουσίας για τη δεύτερη παρουσίαση των ευρημάτων, μετά την πρώτη έκθεση γι’ αυτά, που έγινε στην Αίγυπτο πριν από μερικούς μήνες.
Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο συνέδριο - έκθεση αποτελούν εμφατική επιβεβαίωση της θέσης που κατέχει η Μονή Σινά ως διεθνές πνευματικό κέντρο, δεδομένου ότι διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη και καλύτερη βιβλιοθήκη χειρογράφων στον κόσμο.
Ο αρχαιολόγος, επιμελητής του Σιναϊτικού Αρχείου Μνημείων και πρόεδρος του εν Αθήναις Ιδρύματος Ορους Σινά, δρ Νικόλαος Φύσσας, δίνοντας μια συνοπτική περιγραφή όσων θα αναλυθούν στο συνέδριο, ανέφερε ότι στις περγαμηνές που «ανακυκλώθηκαν» μέσα στους αιώνες και επαναχρησιμοποιήθηκαν, έχουν εντοπιστεί κείμενα ιατρικά, ορισμένα μάλιστα με λεπτομερή εικονογράφηση φαρμακευτικών φυτών, κτιρίων και ανθρώπων, αραβικές μεταφράσεις της Βίβλου, κείμενα ελληνιστικά, ένα άγνωστο χριστιανικό ποίημα, το οποίο, σε ομηρικό τρόπο γραφής, διηγείται ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης, κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας για την ανάκτηση σβησμένων κειμένων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της, έγινε επεξεργασία σε 74 παλίμψηστα χειρόγραφα με σβησμένα στρώματα γραφής από τον 5ο έως τον 12ο αιώνα. Τα σβησμένα κείμενα, είπε ο κ. Φύσσας, αριθμούν περί τις 6.800 σελίδες και είναι γραμμένα σε 10 γλώσσες.
Για την υλοποίηση του προγράμματος ανάκτησης των κρυμμένων κειμένων συνεργάστηκαν το ίδρυμα Arcadia, που προωθεί τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιβλιοθήκη του UCLA και το Early Manuscripts Electronic Library. Διοργανωτές του συνεδρίου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, είναι η Ιερά Μονή Σινά, το Early Manuscripts Electronic Library και το Ιδρυμα Ορους Σινά με έδρα την Αθήνα.