Επενδύσεις, επιχειρηματικότητα...
προσέλκυση κεφαλαίων, διευκόλυνση επιχειρηματικών σχεδίων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικεφαλής μιας task force για την άμεση επίλυση δυσλειτουργιών, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία: το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε, η ατζέντα του κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν σχεδόν μονοδιάστατα επικεντρωμένη σε αυτά τα θέματα.
Και η παρουσία του στη ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέδειξε την προσέλκυση επενδύσεων σε παράγοντα-κλειδί για την ομαλή ολοκλήρωση της πορείας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Το οικοδόμημα που χτίστηκε προσεκτικά, με επιθετικούς επικοινωνιακούς όρους, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα χθες, όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Eldorado Gold να αναστείλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου, καθιστώντας τον αντίκτυπο –αλλά και τα ερωτήματα– για την ειλικρίνεια των εξαγγελιών και των κυβερνητικών προθέσεων πολλαπλά μεγαλύτερο και προκαλώντας ισχυρές ρηγματώσεις στο νέο φιλοεπενδυτικό προφίλ που ο κ. Αλ. Τσίπρας τόσο προσεκτικά θέλησε να οικοδομήσει.
«Σόου της Πειραιώς»
Η κυβέρνηση αντέδρασε ρίχνοντας τις ευθύνες για τον κίνδυνο απώλειας μιας μεγάλης επένδυσης και –συνακολούθως– μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας όχι στους δικούς της χειρισμούς, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα» και για «στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς».
Η αντίδραση, δε, κυβερνητικών στελεχών ήταν στη γραμμή ότι η καναδική εταιρεία προσπαθεί με την ανακοίνωση των προθέσεών της να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, έναντι της παραπομπής θεμάτων της σύμβασης που έχει συνάψει σε διαιτησία.
Εντύπωση προκάλεσε, δε, η τουλάχιστον ανοίκεια παρέμβαση μέσω Facebook του πρωθυπουργικού συμβούλου, Νίκου Καρανίκα, ο οποίος έγραψε, μεταξύ άλλων, «στα τσακίδια el dorado και να μην στεριώσεις πουθενά», σε μια τοποθέτηση ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο τμήμα του ευρύτερου συστήματος εξουσίας αντιλαμβάνεται τη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος του ζήτησε να ανακαλέσει.
«Mορφή πίεσης»
Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες» και απέδωσε τις χρονοβόρες διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα στην τήρηση της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή εκτίμησε ότι «προσπάθησε η εταιρεία μαζί με τη Νέα Δημοκρατία να δημιουργήσει πρόβλημα αμέσως μετά τη ΔΕΘ.
Το σημαντικό είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να έχεις κανόνες, εργαλεία και στόχευση τι επενδύσεις και τι “φίλτρα” θα έχεις, για να βγει από την κρίση η χώρα χωρίς να επανέλθει σε όσα συνέβαιναν πριν το 2009».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εκτίμησε (ρ/σ Alpha) ότι «πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης» από την πλευρά της εταιρείας. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, αναφέρθηκε (ΣΚΑΪ) σε «σήμα για τελική διαπραγμάτευση», συμμεριζόμενος και αυτός την άποψη ότι η εταιρεία προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία». Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες ποια θα είναι η κυβερνητική «απάντηση» αλλά και ποιος ο αντίκτυπος της εξέλιξης στο πρωθυπουργικό αφήγημα περί προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο κ. Τσίπρας, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, έθεσε τη συγκεκριμένη παράμετρο ως κομβικό στοιχείο της πορείας για έξοδο από το μνημόνιο. Πορεία που προϋποθέτει, επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας», ενώ προανήγγειλε τη σύγκληση άμεσα του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να «τρέξουν» τα ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα φειδωλός σε υποσχέσεις για παροχές πάσης φύσεως και επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος.