Την πολιτεία της Τζόρτζια ...
έπληξε χθες, αποδυναμωμένος, ο τυφώνας «Ιρμα», αφού πρώτα έσπειρε συντρίμμια σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Φλόριντα, στοιχίζοντας τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων.
Στο πέρασμά του από την Καραϊβική ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 40 νεκρούς, μεταξύ αυτών 10 στην Κούβα, η οποία απομάκρυνε με σπουδή ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τις περιοχές που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα – ωστόσο διαπίστωσε ότι οι καταστροφικές συνέπειές του έγιναν αισθητές σε ολόκληρο το νησί.
Ο τυφώνας, που σάρωσε την Καραϊβική με ανέμους που έπνεαν 300 χλμ. την ώρα, έφθασε στη δυτική Φλόριντα έχοντας εξασθενήσει σε ταχύτητες 150 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η μανία του άφησε τον μισό πληθυσμό της Φλόριντα (περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους) χωρίς ρεύμα, κατάσταση που αναμένεται να διαρκέσει για εβδομάδες, καθώς σε κάποια σημεία απαιτείται ανακατασκευή εξαρχής του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η στάθμη της θάλασσας σε κάποιες παράκτιες περιοχές ανέβηκε πλημμυρίζοντας δρόμους στη μεγαλούπολη του Μαϊάμι αλλά και στην πόλη Τζάκσονβιλ της δυτικής Φλόριντα, που δέχθηκε απευθείας πλήγμα. Ο τυφώνας πυροδότησε τη μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Φλόριντα, αν και κάποιοι από όσους έμειναν πίσω απασχολούσαν χθες τις Αρχές με κλήσεις για διάσωση από πλημμυρισμένα σπίτια.
«Ανησυχώ περισσότερο για τα Κιζ», είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ, αναφερόμενος στο σύμπλεγμα νησιών στα νότια της χερσονήσου, στα οποία δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, κινητή τηλεφωνία, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι είναι κλειστοί και μόνο έξι από τις δεκάδες γέφυρες παραμένουν σε λειτουργία.
Αεροπλανοφόρο και τρία σκάφη του αμερικανικού ναυτικού σπεύδουν στα νησιά, ενώ αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν απευθύνει, μάταια, οι κάτοικοι των αμερικανικών Παρθένων Νήσων. Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ισοπεδώθηκαν από τον τυφώνα, με τους κατοίκους να ζουν, όλες αυτές τις ημέρες, «σαν σκιές», χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Ο πιο διάσημος κάτοικος των βρετανικών Παρθένων Νήσων, ο Βρετανός πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έζησε τον τυφώνα στο κελάρι του, ζήτησε ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για τα νησιά. Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια απευθύνουν και οι κάτοικοι στο ολλανδικό και το γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, όπου σπεύδουν ο Ολλανδός μονάρχης Γουλιέλμος Αλέξανδρος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.