«Θερμό» φθινόπωρο με δύο ανοιχτά μέτωπα


Ένα «θερμό» φθινόπωρο, που εν ...

πολλοίς θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την επερχόμενη θερινή ανάπαυλα, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα, εντός και εκτός χώρας.
Στο εσωτερικό, η υπόθεση Καμμένου θα επανέλθει εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο, καθώς στη Βουλή θα συζητηθεί η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. 
Επίσης, από τις τελευταίες του κινήσεις είναι προφανές ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα συνεχίσει να πλαγιοκοπεί το Μέγαρο Μαξίμου με όπλο όσα γνωρίζει για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι τόνοι τις τελευταίες ημέρες έπεσαν, πολλοί εκτιμούν ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δικαστές θα αναζωπυρωθεί.
Ο κομβικός ρόλος
Το μεγαλύτερο, όμως, «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να παραμένει σε κομβικό ρόλο. Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές από τις τελευταίες του κινήσεις, στον απόηχο της εξόδου της χώρας στις αγορές, ότι πλέον υιοθετεί το αφήγημα της «επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα». 
Προϋπόθεση για να υπηρετηθεί το συγκεκριμένο αφήγημα είναι η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σε χρόνο-εξπρές ώστε η χώρα να εξέλθει πριν από το τέλος του έτους και πάλι στις αγορές.Ομως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο κ. Τσίπρας θα έχει τις αντοχές να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις για θέματα-ταμπού, όπως, επί παραδείγματι, η μείωση του Δημοσίου και η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών.
Μάλιστα, η παρουσία του ΔΝΤ όχι μόνο στην τρίτη αξιολόγηση, αλλά συνολικά στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί πηγή μεγάλου προβληματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, το καλύτερο σενάριο θα ήταν για την Αθήνα το ΔΝΤ να ανακοινώσει ότι αποχωρεί, ακόμη και εάν τούτο συνεπάγεται ότι η ρύθμιση για το χρέος που θα αποφασίσουν οι εταίροι θα είναι κατώτερη των προσδοκιών. Εάν το ΔΝΤ παραμείνει, προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε μέγγενη, καθώς στο τραπέζι θα μπουν:
Πρώτον, η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου.
Δεύτερον, να μην εφαρμοστεί κανένα από τα αντίμετρα πριν από το 2023.
Τρίτον, η παράταση του υφιστάμενου «στάτους κβο» στα εργασιακά.
Εάν όλα τα ανωτέρω ζητηθούν από την κυβέρνηση, όπως εν πολλοίς προεξοφλείται, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς θα καταρρεύσει όλη η επιχειρηματολογία με βάση την οποία ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση. Ετσι, πολλοί προεξοφλούν ότι θα προτιμήσει να «δραπετεύσει» μέσω εκλογών εντός του 2018.
Αντιθέτως, στην περίπτωση κατά την οποία το ΔΝΤ αποχωρήσει και ο «έλεγχος» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ηπιότερος, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει χρόνο, επιχειρώντας ακόμη και να ολοκληρώσει την τετραετία.
Ο ανασχηματισμός
Σε κάθε περίπτωση, η θερινή ανάπαυλα θα είναι περίοδος αποφάσεων για τον κ. Τσίπρα και για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός είχε σχεδόν αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά η καθυστέρηση της δόσης και η υπόθεση Καμμένου τον οδήγησαν στο να βάλει τα συγκεκριμένα σχέδια στο συρτάρι.
Ομως, εντός του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξουν μεταβολές είτε πριν είτε μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ώστε να μεταδοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αλλάζει σελίδα. 
Εξάλλου είναι γνωστό πως υπάρχουν υπουργοί που κινούνται κάτω από τη βάση, άλλοι που έχουν φθαρεί και άλλοι που δεν μπορούν να υπηρετήσουν τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης που εδράζεται στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα, στο πλαίσιο ενδεχόμενου ανασχηματισμού είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο.