Το μεγάλο στοίχημα, μετά την επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές


Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Μπροστά σε ένα δύσκολο ...

στοίχημα, που δεν πρέπει να χάσει, βρίσκεται η ελληνική οικονομία μετά την καταρχήν συμφωνία για μέτρα και αντίμετρα που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης με την τρόικα. 
Από εδώ και πέρα «τρέχει» ο χρόνος, που δεν αποτελεί σύμμαχο κανενός στη φάση αυτή, ενώ τα επόμενα 24ωρα πυκνώνουν οι επαφές προς αναζήτηση ενός συνολικού συμβιβασμού στο τρίπτυχο χρέους - πλεονασμάτων - εμπλοκή ΔΝΤ, που παραμένει ανοικτό «μέτωπο».
Είναι δε πιθανή, αύριο, νέα, ειδική, συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για την Ελλάδα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, αναμένονται διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Κάτι, που όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες το ΔΝΤ, παραμένει προϋπόθεση για να εμπλακεί το Ταμείο στο πρόγραμμα και να λάβει η αγορά τις απαραίτητες εγγυήσεις που θα οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, σε καλύτερες συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης του δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Το μεγάλο στοίχημα, μετά την επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές
...Έπεται δύσκολη μάχη 
Στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για το πακέτο μέτρων - αντίμετρων στη διετία 2019 ? 2020 και τη δέσμη των νέων αλλαγών σε εργασιακά, ενέργεια και αγορές προϊόντων, η αγορά αντέδρασε θετικά, «διαβάζοντας» στη συμφωνία ένα πρώτο βήμα για την άρση της αβεβαιότητας. Ο δρόμος όμως προς μια συνολική συμφωνία, που θα είναι και ο μεγάλος καταλύτης για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, παραμένει δύσβατος και απρόβλεπτος, αφού οι επόμενες μάχες θα κριθούν -καταρχήν- στο πεδίο των πιστωτών.
Την ίδια ώρα το τίμημα για τη συμφωνία παραμένει βαρύ πακέτο μέτρων, 3,6 δισ. ευρώ, με αυξήσεις φορολογικών βαρών και περικοπές συντάξεων που θα αντισταθμιστούν μόνο εάν ενεργοποιηθεί δέσμη θετικών αντίμετρων, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι. Τα νέα μέτρα έρχονται σε μια περίοδο που η οικονομία πασχίζει να σταθεροποιήσει έναν βιώσιμο ρυθμό ανάκαμψης, η ένταση της οποίας αμφισβητείται ήδη από την αγορά, την ώρα που πληθαίνουν τα συμπτώματα «αναιμίας» στην παραγωγή και τη ρευστότητα της οικονομίας.
Ενδεικτική των δυσκολιών που μένει να ξεπεραστούν έως μία συνολική συμφωνία είναι και η αντίδραση, χθες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, έσπευσε να ψαλιδίσει το κλίμα αισιοδοξίας, προειδοποιώντας πως η συμφωνία της Τρίτης είναι ένα ενδιάμεσο βήμα, αλλά η αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, χρειάζεται δουλειά και στόχος είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
...Πυκνώνουν οι παρασκηνιακές επαφές 
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν ενδείξεις επίσπευσης των συζητήσεων των πιστωτών για την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε χθες το Bloomberg, χθες, πως αύριο, θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα, εκτός από αυτήν που είναι προγραμματισμένη για τις 15 του μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, συζητήσεις αναμένεται να διεξαχθούν για το ελληνικό χρέος και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 - 13 Μαΐου, μία περίπου εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Πάντως με δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης η «μάχη» κρίνεται κυρίως στο «στρατόπεδο» των πιστωτών και στις διαφορετικές επιδιώξεις ΔΝΤ - Βερολίνου, η πορεία προς τη συμφωνία παραμένει εκτεθειμένη στον κίνδυνο καθυστερήσεων. Διατηρώντας, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μέσης λύσης για χρέος - πλεονάσματα - εμπλοκή ΔΝΤ, ως μίνιμουμ πολιτικό συμβιβασμό, ενόψει των εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, και δεν θα δημιουργεί προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν στο Μ. Ντράγκι να ανοίξει την πόρτα του QE, νωρίτερα, διευκολύνοντας την έξοδο στις αγορές ίσως και το καλοκαίρι.
...Τρία μέτωπα 
Στις δύσκολες συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες η μάχη για μια συνολική συμφωνία, το συντομότερο, κρίνεται σε τρία μέτωπα:
Εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρέχον πρόγραμμα δίνοντας στις αγορές τις εγγυήσεις που ζητούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στο μείγμα των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους που θα προκριθούν, πόσο ισχυρός θα αποδειχθεί ο αντίκτυπός τους στην αγορά και κυρίως εάν αυτά θα πείσουν την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση το συντομότερο δυνατό.
Για πόσο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να διατηρήσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες ίσως επιδιωχθεί συμβιβασμός στα 4 χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας όμως και το 2018 στον υπολογισμό.
...Χαιρέτησαν την καταρχήν συμφωνία 
Χθες, οι Θεσμοί με κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση προανήγγειλαν την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. «Οι ομάδες της Κομισιόν, του ESM, της EKT και του ΔΝΤ έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για ένα πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα και που θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους γρήγορα να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα πολιτικής.
Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες, σε μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση. Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολίασε ο Γ. Ντάισελμπλουμ χθες μέσω twitter, ενώ ο επίτροπος της Κομισιόν Π. Μοσκοβισί, αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Τώρα είναι η στιγμή όλοι οι εταίροι να φθάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες», εκτίμησε.
Εγγυήσεις ζητά ο Π. Τόμσεν
Για να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να λάβει διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη μιας αξιόπιστης στρατηγικής για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε χθες ο Π. Τόμσεν. «Η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι - χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters. Όπως είπε, δεν μπορεί να ζητήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου να αποφασίσει για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως υπάρχει κοινή αντίληψη με τους Ευρωπαίους για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του χρέους.