Τον δρόμο για το ...
άνοιγμα των καταστημάτων τουλάχιστον 30 Κυριακές τον χρόνο άνοιξε η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.
Με δούρειο ίππο τις τουριστικές περιοχές, η κυβέρνηση αναμένεται να νομοθετήσει εντός του μήνα το νέο πλαίσιο, το οποίο θα άρει περιορισμούς που σήμερα ισχύουν όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα και το είδος των καταστημάτων, ενώ θα διευρύνει τον αριθμό των περιοχών που θεωρούνται τουριστικές βάσει των ξενοδοχειακών κλινών που υπάρχουν στις περιοχές αυτές.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το μέτρο, έφθασε εν τούτοις στο σημείο (προς έκπληξη όλων) να το χαρακτηρίσει «εκσυγχρονισμό»!
«Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η θέση της κυβέρνησης είναι διαφορετική, αλλά επειδή είναι κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες θα γίνει και στη χώρα μας. «Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό» δήλωσε ο υπουργός.
ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ. Εκσυγχρονισμός ή όχι, μέσω της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς επαλήθευσε τα πιο δυσμενή σενάρια που είχαν κάνει οι μικρομεσαίοι έμποροι, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι στην απελευθέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές.
Μάλιστα χθες με επιστολή τους ζητούν να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον πείσουν να πάρει πίσω το μέτρο, εκθέτοντάς του όπως λένε στοιχεία από έρευνες που δείχνουν ότι ούτε οι οκτώ Κυριακές που είναι ήδη θεσμοθετημένες έφεραν οφέλη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Στην επιστολή τους σημειώνουν ότι η συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης «επικεντρώνει φωτογραφικά στην αποκαθήλωση της κυριακάτικης αργίας στις παραθαλάσσιες περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης και στα αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία και στις επιχειρήσεις πέριξ αυτών».
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. «Οι περιοχές αυτές θα χαρακτηριστούν δήθεν "τουριστικές", κατά παραβίαση της κοινής λογικής και κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας, η οποία δεν περιλαμβάνει ασφαλή διαδικασία και κριτήρια καθορισμού μιας περιοχής ως τουριστικής» συμπληρώνουν.
Οι έμποροι θέτουν και ζήτημα αντισυνταγματικότητας ενός νόμου που θα αυξάνει τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα επικαλούμενοι την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και ρωτούν στην επιστολή τους πώς θα νομοθετηθεί αυτό μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, «η οποία επί της ουσίας έκρινε την Κυριακή αργία ως πολύ σημαντική και αναντικατάστατη ημέρα για τη ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων αυτής της χώρας» και πώς θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα.
Η ΕΣΕΕ ως εκδήλωση αντίδρασης στην απόφαση της κυβέρνησης προχωρά σε πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου.