«Ελλάδα! Είναι σε τόσο ...
τρομερή κατάσταση εκεί, είναι απαίσιο» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα, σπεύδοντας να ρωτήσει το δημοσιογράφο: «Είσαι Έλληνας;».
Ο διάλογος αυτός έλαβε χώρα στο πλαίσιο συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου με δημοσιογράφους, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον κι ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι σύντομα θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του για το ΔΝΤ και κατ΄ επέκταση ενδεχομένως και για το ελληνικό ζήτημα. Στην ίδια συνομιλία πάντως, φέρεται να ανέφερε και την συμπάθειά του ως προς το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός.
Σύμφωνα με την συντηρητική ιστοσελίδα Newsmax, δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην πολιτική του για τον διεθνή οργανισμό.
Φέρεται μάλιστα να δήλωσε και στο δημοσιογράφο Τζον Γκίζζι, ότι σύντομα θα αποκαλύψει την πολιτική του αναφορικά με τον οργανισμό, που αποφασίζει για τις οικονομικές τύχες του πλανήτη.
Παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο κ. Τράμπ σημείωσε – ότι θα ανακοινώσει την πολιτική του για το ΔΝΤ νωρίτερα παρά αργότερα – και πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ αντί να ζητήσει από το Κογκρέσο να την ακυρώσει.
“Θα έχουμε κάτι για το ΔΝΤ σε λίγες μέρες”, δήλωσε ο κ. Τραμπ σε ερώτηση της ιστοσελίδας Newsmax, αφήνοντας έντονα να εννοηθεί ότι γνώριζε τα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ υπό την προεδρία του. Ο πρόεδρος μίλησε στον Τζον Γκίζζι σε μια ιδιωτική συνάντηση για συντηρητικούς δημοσιογράφους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ επίσης κατέστησε σαφές ότι ήταν συμπαθής στη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας, τώρα στο έβδομο έτος της αντιμετώπισής της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, χρωστά 323 δισ. Ευρώ. “Ελλάδα!”, ο κ. Τράμπ απάντησε στον δημοσιογράφο: “Είναι σε μια τέτοια τρομερή κατάσταση, είναι απαίσιο. Είσαι Έλληνας;”
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν ένα μήνα μετά τον διορισμό του David Malpass στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος ασκεί εδώ και πολλά χρόνια κριτική στο ΔΝΤ. Στη συνέχεια επέλεξε άλλο ένα σκεπτικιστή απέναντι στο Ταμείο, τον Adam Lerrick, ως αναπληρωτή του Malpass.