Η ελληνική κυβέρνηση ...
απάντησε το μεσημέρι της Παρασκευής με non paper στη θέση του Σόιμπλε ότι χωρίς το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα από την αρχή με διαπραγματεύσεις και νέο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο θέμα της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών και ότι είναι καλοδεχούμενη αρκεί οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα.
Η απάντηση-θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:
Η απάντηση-θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».
Με νέο non paper η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.
Το νέο non paper της κυβέρνησης
«1. Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα.
2. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του (εφημερίδα Suddeutsche Zeitung) προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση, παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και στην επιμονή του δημοσιογράφου «ποια θα είναι η αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός σας εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ;» η απάντηση του κ. Σόιμπλε παραμένει η ίδια: «Δεν υπάρχει καμία εσωτερική αντίδραση, γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».
3. Ο Β. Σόιμπλε πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο Μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για "νέο πρόγραμμα", λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag, όπου «δεν θα υπάρχει καμία εσωτερική πολιτική ένταση» καθώς «παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις». Ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή, επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο «αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις».
4. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
5. Σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».