Εξαιρετικά βαρύ έγινε ...
χθες το σκηνικό για την αξιολόγηση, καθώς το EuroWorking Group αποφάσισε να μην ορίσει ημερομηνία επιστροφής των δανειστών, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει και λύση χωρίς το ΔΝΤ και αντικατάστασή του από τον ESM. Τόνισε βέβαια ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της πρέπει να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε νέο πρόγραμμα, δηλαδή σε τέταρτο μνημόνιο.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος «και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά».
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά, το ευρώ δεν θα αντέξει στον χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο Σόιμπλε.
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει:
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ακόμη πως αποχώρηση του Ταμείου «δεν θα προκαλέσει προβλήματα (στην Γερμανία), διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν ότι χρειάζεται περαιτέρω προετοιμασία προτού αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο υύτε το ΔΝΤ δείχνει να βιάζεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος άφησε ανοιχτό το πότε θα αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, αλλά και το πότε πρέπει να τελειώσουν με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. «Αυτή τη στιγμή και στο προσεχές μέλλον δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις του Ταμείου υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων Ο Ράις τόνισε χθες ότι οι Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ ήταν ξεκάθαροι στις δημοσιεύσεις τους στο blog του ΔΝΤ. Το Ταμείο, είπε, υποστηρίζει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι ρεαλιστικό και δεν ζητά πρόσθετα μέτρα ούτε περισσότερη λιτότητα. Αν όμως επιλεγεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η Ευρώπη, τότε θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για να καλυφθεί το κενό.
Απέφυγε πάντως να σχολιάσει αν η παράταση του κόφτη που συζητά η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν αρκετή ώστε να καλύψει τις ανησυχίες του Ταμείου για την ανάγκη νέων μέτρων.