Περίπου 500 ...
κατηγορούμενοι για μίζες και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί, κάθονται ή πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.
Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση «καθαρά χέρια» της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία με το τέλος του 2016 καλείται να εκκαθαρίσει σκάνδαλα 21 δικογραφιών που χρόνιζαν στα εισαγγελικά ή ανακριτικά γραφεία. Ενα ιδιότυπο «έμφραγμα» από δίκες και δικογραφίες δημιουργείται στο συγκεκριμένο δικαστήριο, λόγω έλλειψης αιθουσών, αλλά και υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη έφθασε στους διαδίκους και το πολυσυζητημένο βούλευμα για την υπόθεση της Ασπίδας, σκάνδαλο με θύματα εκατοντάδες επενδυτές και κυρίως κατηγορούμενο τον Παύλο Ψωμιάδη. Οι άλλοι 15 που παραπέμπονται, εκτός από την οικογένειά του, είναι οι υπεύθυνοι των εταιρειών του, αλλά και οι υπεύθυνοι άλλων εταιρειών στην Κύπρο. Η δίκη έχει οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα οι δίκες που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη αφορούν έναν πρώην υπουργό, αρχηγό μεγάλου κόμματος, στελέχη τραπεζών που πρωταγωνιστούν και σήμερα στην οικονομική ζωή του τόπου, αλλά και επιχειρηματίες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο περίφημο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και στη συνέχεια λόγω παρέλευσης 18μήνου αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το «φάντασμα» της Siemens
Πάνω από όλες αυτές τις υποθέσεις παρόν το φάντασμα του σκανδάλου της Siemens. Η μία δίκη με πέντε κατηγορουμένους (Αν. Μαντέλης, Ηλ. Γεωργίου, Αντωνία Μάρκου κ.ά.) άρχισε πάλι από την αρχή με επανάληψη μιας διαδικασίας τριών χρόνων, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω του θανάτου του προέδρου της σύνθεσης σε ηλικία 58 χρόνων. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν είχε φροντίσει να διορίσει αντικαταστάτη του προέδρου, με αποτέλεσμα να μη μετρήσει διαδικασία τριών χρόνων.
Η μεγάλη δίκη με τους 64 κατηγορουμένους, παρά την κοινοποίηση της μετάφρασης του βουλεύματος στα γερμανικά, δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό είναι θέμα ημερών, και μάλιστα να γίνει με ρυθμούς-εξπρές, εφόσον η μη μετάφραση του βουλεύματος, που προκάλεσε την επ' αόριστον αναβολή τον περασμένο Ιούλιο, προκάλεσε αναταράξεις τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη Δικαιοσύνη, αφού η αναβολή προκάλεσε και πειθαρχικό σε βάρος ανώτερου δικαστή.
«Η δίκη θα αρχίσει» διαβεβαιώνει «Το Βήμα» ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, διαψεύδοντας έτσι τις Κασσάνδρες ότι, λόγω σχέσεων του Μαξίμου με τη γερμανική καγκελαρία, η κυβέρνηση πιέζεται να ρίξει στα μαλακά την υπόθεση. Πάντως ήδη η απόφαση για την αναβολή, αλλά ακόμα και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει θέμα με τους γερμανούς κατηγορουμένους, οι οποίοι έχουν ήδη δικαστεί από γερμανικά δικαστήρια και είτε έχουν καταδικαστεί είτε έχουν έρθει σε συνδιαλλαγή πληρώνοντας ένα ποσό είτε στην εταιρεία είτε στο Δημόσιο.
Πολιτικοί
Σε αυτή τη δίκη με έντονο πολιτικό χαρακτήρα υπάρχει ένα μόνο πολιτικό στέλεχος ως κατηγορούμενος, ο κ. Θόδωρος Τσουκάτος, με σωρεία στοιχείων ότι το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα εισπράχθηκαν ως επιδότηση στο κόμμα. Αλλος κατηγορούμενος, παρά την εμμονή της κυβέρνησης Τσίπρα να δοθούν ονόματα από τη γερμανική πλευρά, δεν αναφέρεται στο έκτασης 4.500 σελίδων βούλευμα.
Στις 23 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει μια άλλη υπόθεση με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, αφού σχετίζεται με έναν ήδη καταδικασμένο για μίζες πρώην υπουργό, τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Πρόκειται για την υπόθεση των υποβρυχίων, το βούλευμα της οποίας έχει παραπέμψει 32 κατηγορουμένους είτε ως αυτουργούς είσπραξης μιζών εκατομμυρίων ευρώ είτε με την ιδιότητα των μεσαζόντων, οι οποίοι ξέπλεναν μίζες εκατομμυρίων ευρώ ή ως επιχειρηματίες έδιναν τις συγκεκριμένες μίζες, ακόμα και σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Εκατομμύρια ευρώ
Παράλληλα για πρώτη φορά έρχεται στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου το θέμα της παράνομης χρηματοδότησης των ΜΚΟ με τη διαχείριση του κονδυλίου των 9 εκατ. ευρώ από το Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτός από τον Α. Ρόντο, και διπλωμάτες και πρώην πρέσβεις.
Περίπου 43 κατηγορούμενοι στοιβάχτηκαν σε αίθουσα του Εφετείου στην υπόθεση Proton Bank, με κυρίως υπεύθυνο-κατηγορούμενο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και άλλους τραπεζικούς παράγοντες, και επίδικο ποσό τα 700 εκατ. ευρώ!
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα των προμηθειών στον χώρο της Υγείας από τον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson μέσω της θυγατρικής εταιρείας DePuy. Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί, εκτός από τους έλληνες γιατρούς, και οκτώ αλλοδαποί, κυρίως Βρετανοί. Οι 15 αυτές υποθέσεις πάντως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου από το πάρτι με τις μίζες της τελευταίας 15ετίας, που αποκαλύφθηκε κυρίως από τον Τύπο. Οι δικαστικές έρευνες ακολούθησαν...