«Ψαλίδι» 180 εκατ. ευρώ σε τέσσερις φοροαπαλλαγές


Περικοπές φοροαπαλλαγών ...

ύψους 180 εκατ. ευρώ «κλειδώνουν» την Κυριακή στην τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να έχει η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να θίγονται προνοιακά επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοροαπαλλαγές που φαίνεται να περικόπτονται είναι το επίδομα θέρμανσης, οι ιατρικές δαπάνες, η ειδική φορολόγηση των ναυτικών και ο μειωμένος κατά 1,5% μηνιαίος παρακρατούμενος φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Το σύνολο των ανωτέρω φοροαπαλλαγών ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα 385 εκατ. ευρώ. 
Ωστόσο, μετά τις περικοπές, το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών θα είναι 205 εκατ. ευρώ το 2018. Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών προβλέπεται και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μαζί με άλλες φοροαπαλλαγές οι οποίες δεν έχουν καθορισθεί ακόμα, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των θεσμών και της κυβέρνησης προβλέπει:

Ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής, με το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στα 120,6 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι δεν θα καταργηθεί στο σύνολό του, ωστόσο εξετάζεται να ενταχθεί τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται. Δηλαδή, θα βρεθεί τρόπος οι ιατρικές δαπάνες να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κάνουν χρήση καρτών.

Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση που θα ορίζει τους δικαιούχους και τα ποσά που θα λάβουν.

Παρακράτηση φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι φοροαπαλλαγές όπως προκύπτουν από τον τόμο που κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσόν των 388,7 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. ευρώ.
Οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα
Με βασική δέσμευση την προώθηση δύο «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών, και την αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής στον τομέα της αναπηρίας, που κρύβουν πιθανές παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, «έκλεισε» η δεύτερη αξιολόγηση στο θέμα της πρόνοιας. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να διαγράψουν την πρόβλεψη του μνημονίου για ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ μέσα από επιδόματα και παροχές πρόνοιας, και η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε πανελλαδική εμβέλεια θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Προβλέπεται βέβαια η αναδιάρθρωση τόσο των οικογενειακών επιδομάτων όσο και των επιδομάτων αναπηρίας εντός του 2017, χωρίς όμως υποχρέωση για δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, για το 2017, τέσσερα επιδόματα συνολικού κόστους 8 εκατ. ευρώ (σωρευτικά 10 εκατ. ευρώ το 2018) θα υποκατασταθούν από το ΚΕΑ.

Πρόκειται για το επίδομα ένδειας (μεταφέρονται 2,8 εκατ. ευρώ), το επίδομα για απροστάτευτα παιδιά (μεταφέρονται για το 2017 3,9 εκατ. ευρώ και σωρευτικά για το 2018 5,2 εκατ. ευρώ), το επίδομα κατά της σχολικής διαρροής (1,7 εκατ. ευρώ) και ένα επίδομα που δινόταν μέσω ΟΑΕΔ σε 5.500 άνεργους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (1,5 εκατ. ευρώ).