Η ατζέντα του Tσίπρα στην Σύνοδο Ευρωμεσογειακών χωρών: Aναπτυξιακό,ασφάλεια και προσφυγικό


«Στόχος είναι η ...

εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». 
Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.
Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.
Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες του Αλέξη Τσίπρα

Τρεις βασικούς πυλώνες έθεσε ο Αλεξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της Συνόδου ευρωμεσογειακών χωρών. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική πρόταση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό δεν χρειάζεται να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στον Βορρά ή στις χώρες του Βίζενγκραντ , αλλά θα αποτελεί μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαική ατζέντα.
Πρώτος πυλώνας: Aνάπτυξη
Το Brexit έχει ερμηνεία καθώς υπάρχει αυτή την στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο Ευρωπαικό πολιτικό σύστημα.Οι προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας , της ανεργία και η δίκαιη ανάπτυξη. Υπάρχουν 22 εκατομμύρια άνεργοι  στην Ευρώπη εκ των οποίων οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι. Υπάρχουν ακόμα 7,5 εκατομμύρια νέοι χωρίς καμία εκπαίδευση , ούτε εργασία και υπάρχει ο κίνδυνος φτώχειας και αποκλεισμού που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες.Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει. Η απάντηση είναι «ανάπτυξη». Το ζήτημα είναι πως την κατευθύνουμε. Η δική μας θέση είναι η δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με την δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο και η προσπάθεια για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά με την μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημόσιους κανόνες που χρειάζεται να αποκτήσουν μία αναπτυξιακή διάσταση.
 
Δεύτερος πυλώνας: Ασφάλεια- Eξωτερική πολιτική
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο με παράλληλα διαφύλαξη του Διεθνούς Δικαίου. Έγινε αναφορά στο κυπριακό για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είπε πως χρειάζεται στενότερη συνεργασία των χωρών αυτών στο πλαίσιο κοινής εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών , στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά και προστασία των ευρωπαικών συνόρων με μέσα όπως η στελέχωση της Frontex και η νέα  ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή. Ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλακνίων και της Τουρκίας με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.
Τρίτος πυλώνας: Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός είπε πως το βάρος που σηκώνουν  οι μεσογειακές χώρες είναι δυσανάλογο σε με σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και πως το προσφυγικό χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.
Ο στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με τις νόμιμες οδούς. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία με ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να είναι αποτελεσματική και να δοθεί βάρος στην εφαρμογή της. Παράλληλα επισημάνθηκε το γεγονός πως η μετεγκατάσταση γίνεται με αργούς ρυθμούς και πρέπει να επιταχυνθεί. Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε πως το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη. Τονίστηκε δε πως η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και σε άνοδο της ακροδεξιάς.  Τέλος δε τόνισε πως η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.