O οδικός χάρτης της Ευρώπης μετά το Brexit


Στην συνάντηση που ...

για πρώτη φορά έγινε επισήμως χωρίς την Μ. Βρετανία οι 27 ηγέτες έφτασαν στην Σλοβακική πρωτεύουσα για μία «επίπονα ειλικρινή» συζήτηση που κατά κάποιο τρόπο αναγνώρισε τα λάθη του παρελθόντος και έδωσε το στίγμα για το ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα από εδώ και εμπρός σε τρία βασικά σημεία όπως την μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομία που απασχολούν σε διαφορετικό βαθμό και τους 27.
Ο «οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας», που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου, δέσμευσε τους 27 για την καταπολέμηση των μη ελεγχόμενων ροών των παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε., για τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και για την ύπαρξη αλληλεγγύης από τα κράτη-μέλη.
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της μετανάστευσης ζητήθηκε η πλήρης στήριξη της συμφωνίας Ε. Ε- Τουρκίας και αποφασίσθηκε η άμεση χορήγηση υλικής και χρηματικής βοήθειας ύψους 160 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία για ενίσχυση των συνόρων της με την Τουρκία.
Επίσης, σχεδιάζεται η παροχή στήριξης και των υπόλοιπων κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο.
Συγχρόνως πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται η πλήρη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής ανάμεσα σε άλλες δράσεις.
Στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, στόχος είναι η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε και η λήψη των κατάλληλων μέτρων έτσι ώστε να ελέγχονται όλοι όσοι περνάνε από ευρωπαϊκά σύνορα μεταξύ άλλων.
Αναμένεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί ένα συγκεκριμμένο σχέδιο για την ασφάλεια και την άμυνα, το οποίο θα εφαρμοσθεί άμεσα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Το Δεκέμβριο αναμένεται η απόφαση της επέκτασης του πακέτου Γιουνκερ για τις επενδύσεις. Την άνοιξη του 2017, το Συμβούλιο αναμένεται να αξιολογήσει τις στρατηγικές για την ενοποίηση της ψηφιακής αγοράς την ενοποίηση των χρηματογορών και των αγορών ενέργειας μεταξύ άλλων.