Μία ιδιαίτερα ...
κολακευτική αναφορά περίμενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά μετά το τέλος της συνάντησης του με τον κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ανήκει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ένα «αλλά» στην φράση του.
Συγκεκριμένα ανέφερε «Δεν είμαι Ν.Δ. αλλά τον κ. Μητσοτάκη τον στηρίζω, γιατί, προφανώς, είναι ο πιο καλός από όλους. Μην μπαίνουμε σε τέτοια συζήτηση. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι, επειδή ο Πρόεδρος έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, ακούει με άλλο αυτί όλες τις απαιτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και έχει και τον τρόπο να φιλτράρει αυτά που πρέπει να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και το Κράτος».
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην φιλοφρόνηση λέγοντας πως «αφού ευχαριστήσω το Δήμαρχο για τα καλά του λόγια, να πω ότι η δική μας δουλειά είναι να αντιμετωπίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού ακομμάτιστα. Αυτό έκανα πάντα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι γνωστό ότι με το Δήμαρχο προερχόμαστε από άλλους ιδεολογικούς χώρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε ένα πεδίο κοινής λογικής».
Άνοιγμα και «δεξιά»
Εκτός από το καλό κλίμα στην συνάντηση με τον... κεντροαριστερό Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, πολύ καλό ήταν και το κλίμα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τζιτζικώστα στο Συνέδριο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή Περιφερειών.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ απηύθηνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο προσφυγικό επαινώντας τον περιφερειάρχη και επιβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον άλλοτε αντίπαλο του για την ηγεσία του κόμματος, έχουν περάσει σε φάση ομαλότητας μετά το πρόσφατο τετ-α-τετ των δύο ανδρών.
Από την στιγμή μάλιστα που ο κ. Τζιτζικώστας ανήκει στο δεξιό «κέρας» της ΝΔ οι καλές αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μπορεί να ερμηνευτούν ως ένα αμφίπλευρό άνοιγμα του Προέδρου της ΝΔ σε δύο χώρους έξω από το κέντρο που πρεσβεύει ο ίδιος.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Ομάδας του ΕΛΚ:
«Η Ελλάδα, από τη γεωγραφία της, έχει το προνόμιο και την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορά της είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά η Ελλάδα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοφανούς προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, τους τελευταίους 18 μήνες.
Τα νούμερα είναι, λίγο – πολύ, γνωστά σε εσάς. Να επαναλάβω μόνο έναν αριθμό, ο οποίος είναι ενδεικτικός του μεγέθους του προβλήματος, που αντιμετώπισε η χώρα μας, τον τελευταίο χρόνο. Το 2014 είχαμε 45.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και το 2015 πέρασαν από την Ελλάδα παραπάνω από 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Και βέβαια, είναι πάρα πολύ σημαντικό - επισημάνθηκε και από τον Απόστολο και θέλω να το τονίσω - ότι αυτές που δοκιμάστηκαν περισσότερο από αυτή την πρωτοφανή προσφυγική κρίση ήταν οι τοπικές κοινωνίες.
Ειδικά στα σημεία εισόδου, λόγω των συνεπειών που είχε η όξυνση του φαινομένου στο εισόδημα των κατοίκων, αλλά και στην αδυναμία παροχής υποδομών φιλοξενίας σε επίπεδα πολλαπλάσια του πληθυσμού. Ειδικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που αποτελούν το κύριο σημείο εισόδου των προσφύγων – μεταναστών, και το εισόδημά τους στηρίζεται στον τουρισμό, ήδη έχουν πάθει μία ανεπανόρθωτη ζημιά, για δύο συνεχόμενες χρονιές»