Η διαχείριση των ...
προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών ήταν από τα κεντρικά ζητήματα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χθες, έπειτα από πρωτοβουλία του τελευταίου.
Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εμφανίστηκαν να συγκλίνουν στην άποψη πως η συμφωνία έχει πετύχει πολλά, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τη γλώσσα των αριθμών: πέρυσι, αυτή την περίοδο, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κυμαίνονταν περί τις 7.000 ημερησίως και αυτές τις ημέρες ο αριθμός, με μικρές αυξομειώσεις, κυμαίνεται γύρω στους 100 κάθε μέρα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, επισημάνθηκε η σημασία να συνεχιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας. Δεδομένης της πίεσης που ασκεί η Αγκυρα για την άρση υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας, που θα αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση και όχι μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά και διμερώς όπου είναι εφικτό, θα δίνει έμπρακτες λύσεις σε ζητήματα που ανακύπτουν.
Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε ότι παραμένει διαρκής η ανάγκη εγρήγορσης, παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων στις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, προκειμένου έγκαιρα να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν αυξητικές τάσεις, εάν τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων αλλάζουν μεθόδους δράσης και, μέσω της συνεργασίας που υπάρχει, να διασφαλίζεται ότι δεν θα οδηγηθούμε και πάλι σε ανεξέλεγκτη αύξηση ροών.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα, στο πλαίσιο ακριβώς της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο πλευρών εντός των συμφωνιών που έχουν ενεργοποιηθεί, τόσο αυτής ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία όσο και διμερώς, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.
Το ζήτημα αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα και στην ατζέντα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, που προγραμματίζεται για τα τέλη του μήνα. Πέραν αυτών, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση οικοδόμησης συμμαχιών για την αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θα συμμετάσχει, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σε διάσκεψη για το προσφυγικό, το οποίο θα είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της φετινής Γ.Σ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με έμφαση προβάλλει την επανενεργοποίηση της διαδικασίας επιστροφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, η οποία, εξαιτίας των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν στη γείτονα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, είχε «παγώσει».
Η Αθήνα έσπευσε να ανακοινώσει ότι προχθές επεστράφησαν στην Τουρκία 8 Σύροι, ενώ χθες την αντίστροφη πορεία αυτής που είχαν ακολουθήσει για να φθάσουν από τα τουρκικά παράλια στη Μυτιλήνη, ακολούθησαν 4 Πακιστανοί και 2 Αλγερινοί.
Προβάλλοντας την επανενεργοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών του περασμένου Μαρτίου παραμένει ενεργή. Είναι ένα ακόμη «όπλο» της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια αποτροπής μιας εκτός ελέγχου αύξησης των ροών, που θα έφερνε την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς η Ε.Ε. δεν διαθέτει Plan B για τέτοιο ενδεχόμενο.
Εφόσον πρόσφυγες και μετανάστες λάβουν το μήνυμα ότι οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται, θα ξανασκεφτούν το πέρασμα προς την Ελλάδα, είναι το σκεπτικό.