«Απλοποίηση» αδειών για μπαρ και εστιατόρια


Την κατάργηση ...

ορισμένων από τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (λ.χ. εστιατόρια, καφετέριες) προτείνει η πολιτεία. 
Το σχέδιο νόμου που δόθηκε εν μέσω θέρους σε διαβούλευση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, καθώς ανατρέπει σε πολλά σημεία την ισχύουσα διαδικασία αδειοδότησης. 
Το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» αναρτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε δημόσια διαβούλευση (στο opengov.gr) μέχρι τις 29 Αυγούστου. 
Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των θεάτρων και των κινηματογράφων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

• Ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του καταθέτοντας μια γνωστοποίηση στον δήμο.

• Προηγουμένως θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το κατάστημα επιτρέπεται να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το «πράσινο φως» θα δίνει η πολεοδομία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολεοδομία θα πρέπει να παρέχει τη σχετική βεβαίωση εντός δέκα ημερών και, αν δεν το πράξει εγκαίρως, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί.

• Ο δήμος παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση από τον ιδιώτη και έχει την ευθύνη να την κοινοποιήσει στις ελεγκτικές αρχές.

• Η άδεια μουσικής ή χρήσης μουσικών οργάνων καταργείται. Αρκεί να αναφέρεται στη γνωστοποίηση που θα δίνει ο επιχειρηματίας στον δήμο. Διατηρείται ωστόσο η άδεια περί παράτασης ωραρίου.

• Δεν θα απαιτείται η γνωμοδότηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για την έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, ενώ τα δικαιολογητικά που ζητούν οι δήμοι θα ενοποιηθούν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

• Καταργούνται τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια κινηματοθεάτρων και οι επιτροπές επιθεώρησης.

• Εντός δύο ετών οι δήμοι θα πρέπει (κατόπιν εισήγησης των τοπικών συμβουλίων μνημείων) να προσδιορίσουν τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες μπορούν να λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι. Μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ενός δήμου, παύει να ισχύει η υποχρέωση έγκρισης από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Πρώτο αντέδρασε στο σχέδιο νόμου το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο, που χαρακτήρισε «ατυχή» τη χρονική επιλογή της διαβούλευσης και κάλεσε το υπουργείο να την παρατείνει έως τον Οκτώβριο. 
Ενδιαφέρουσες (αν και λιγοστές) απόψεις κατατέθηκαν και στη διαβούλευση, υποδεικνύοντας πιθανά προβληματικά σημεία. Για παράδειγμα, η κατάργηση της άδειας μουσικής και μουσικών οργάνων θεωρείται από αρκετούς πολίτες ότι τους αφήνει ανυπεράσπιστους, καθώς ήταν το μόνο που μπορούσαν να επικαλεστούν στις Αρχές σε περιπτώσεις ηχορύπανσης. 
Καυστική ήταν η παρατήρηση πολίτη σχετικά με τη «σιωπηρή» αδειοδότηση, αν δεν απαντήσει η πολεοδομία εντός δεκαημέρου: «Καταθέτεις λοιπόν το αίτημα στην υπηρεσία δόμησης την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ή τον Δεκαπενταύγουστο ή όταν ο υπάλληλος του τοπογραφικού τμήματος λείπει σε άδεια και ανοίγεις κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Παρθενώνα», αναφέρει.
Έντυπη