Ισπανία- εκλογές : Πρωτιά για τον Μαριάνο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές


Καθαρή πρωτιά ...

του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών.
Με πάνω από το 80% της επικράτειας το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να αποσπά περισσότερες από 135 εκ των 350 εδρών στη Βουλή, καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές. Η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.
Δεύτερη δύναμη φαίνεται να αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές, που ανατρέπουν τις δημοσκοπήσεις και τα exit polls που ήθελαν τη ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos να έρχεται δεύτερη.
Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν περίπου 88 έδρες, ενώ οι Unidos Podemos κερδίζουν περίπου 71 έδρες, παρά το γεγονός ότι στην αρχή όλα έδειχνα ότι η εικόνα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις της αριστεράς θα ήταν «ανάποδα».
Βαθύ πλήγμα δέχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, που υποχωρούν σε περίπου 30 έδρες, αντί για 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου.
Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές. Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές.
Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) πέρασε στην δεύτερη θέση, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.