Μίνι «σύνοδος» στο Βερολίνο για το διαζύγιο με τη Βρετανία


Σπριντ... διαρκείας ...

αρχίζουν οι «μεγάλοι» της ΕΕ για το διαζύγιο με τη Βρετανία. Η αρχή έγινε το Σάββατο με την επίσκεψη Ρέντσι στο Παρίσι, ενώ τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ φιλοξενεί στο Βερολίνο «μίνι» σύνοδο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, υποδέχεται το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ακολουθεί την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.

Και την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η ΕΕ των «27» με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν χωρίς την Βρετανία τα επόμενα βήματα μετά την ψήφο των Βρετανών για την έξοδο της χώρας τους από τους κόλπους της Ένωσης.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους της Κομισιόν, Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, να ξεκινήσει «τώρα» τη διαδικασία αποχώρησής από την Ένωση δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τους Βρετανούς μέχρι τον Οκτώβριο -όταν θα αποχωρήσει ο Ντ.Κάμερον- για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, δείχνει να έχει επιλέξει να κινηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σε πιο ήπια γραμμή επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, και οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι νηφάλιες και σε καλό κλίμα.

Πριν την μετάβασή του στο Βερολίνο, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Κυριακή πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν «να πάρουν την πρωτοβουλία» μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξοδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκη Ένωση.

«Μια χώρα φίλη, μια χώρα σύμμαχος με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ένωσή μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσαμε άφθαρτη, αδιάσπαστη» δήλωσε κατά τα εγκαίνια μνημείου στο Ντιν-λε-Πλας (κεντρική Γαλλία), ένα μαρτυρικό χωριό όπου 27 άνθρωποι είχαν τουφεκιστεί στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία» επισήμανε.

«Χωριστά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις [...] Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη» κατέληξε.