Ξεκίνησαν έργα στον Πανάγιο Τάφο


Την αναστήλωση του ...



Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ εγκαινίασε ελληνική επιστημονική ομάδα, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια των εκπροσώπων των τριών χριστιανικών δογμάτων που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο. 

Η αναστήλωση θα είναι το πρώτο έργο στο ιερότερο μνημείο του χριστιανισμού εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Στόχος της αναστήλωσης είναι η ενίσχυση και η προστασία του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Η τελευταία αναστήλωση του χώρου πραγματοποιήθηκε το 1810, εποχή κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος έλαβε τη σημερινή του μορφή ύστερα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1808.

Το περίτεχνο Ιερό Κουβούκλιο, με τα κρεμασμένα καντήλια, τους κίονες και τις επιβλητικές άσβεστες λαμπάδες οικοδομήθηκε πάνω από το σημείο όπου η χριστιανική παράδοση θέλει να ετάφη ο Ιησούς πριν από την Ανάστασή Του.

Παρότι, όμως, ο Ναός της Αναστάσεως είναι ένα από τα πλέον ιερά μνημεία του χριστιανισμού, αυτό δεν εμπόδισε τους κληρικούς των διαφόρων δογμάτων να ερίζουν για τη διαχείρισή του.

Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι και Αρμένιοι είναι υπεύθυνοι για ξεχωριστά τμήματα του ναού, με κάθε δόγμα να διαφυλάσσει με ζήλο την περιοχή και τα προνόμιά του. Αν και οι ιερείς που εργάζονται και προσεύχονται στον χώρο διατηρούν συνήθως καλές σχέσεις μεταξύ τους, ενίοτε μπορεί να βγουν στην επιφάνεια εντάσεις. Το 2008, λογομαχία μεταξύ Ορθοδόξων και Αρμενίων μοναχών κατέληξε σε πραγματική μάχη στο εσωτερικό του ναού, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Αυτή τη φορά, όμως, οι κληρικοί έθεσαν στο περιθώριο τις διαφορές τους, συνειδητοποιώντας τον επείγοντα χαρακτήρα των απαιτούμενων έργων. Πέρυσι οι ισραηλινές αρχές διέταξαν τον προσωρινό αποκλεισμό του Ναού της Αναστάσεως, μετά το πόρισμα της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της χώρας για κίνδυνο κατάρρευσής του.

Επικεφαλής της αναστήλωσης είναι η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου, η οποία επεσήμανε τις δυσκολίες του έργου. «Ολη η ομάδα συναισθάνεται το μέγεθος της ευθύνης. Η πρόκληση της εργασίας σε ένα ζωντανό και ανοικτό μνημείο που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι είναι τεράστια», λέει η κ. Μοροπούλου.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ επισημαίνει ότι ο Πανάγιος Τάφος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, αλλά χρειάζεται κατεπειγόντως εργασίες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα όμβρια ύδατα, η υγρασία και ο καπνός από τα κεριά.

Η ομάδα των εννέα ειδικών έχει σχεδιάσει να αντικαταστήσει τους αρμούς των κιόνων και τη στήριξή τους. Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν δώδεκα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το μνημείο θα παραμείνει επισκέψιμο για τους προσκυνητές.

Κόστος 3 εκατ. ευρώ

Το κόστος των έργων εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, με κάθε δόγμα να προσφέρει κεφάλαια. Προσωπική δωρεά έχει πραγματοποιήσει και ο βασιλέας της Ιορδανίας Αμπντάλα, καθώς η Ιορδανία συνεχίζει να είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων.

Σε μια επίδειξη διαχριστιανικής ενότητας, κληρικοί των τριών δογμάτων φωτογραφήθηκαν στις 20 Μαΐου μπροστά στα ικριώματα που είχαν στηθεί ενόψει της αναστήλωσης.

«Η συμφωνία για αναστήλωση αποτελεί πολύ καλό σημάδι, το οποίο αποδεικνύει την πρόθεση ενότητας των δογμάτων της χριστιανοσύνης», δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

Ο Ναός της Αναστάσεως κτίσθηκε το έτος 325 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄ και καταστράφηκε το 1009 από τον χαλίφη Αλ Χακίμ. Οι σταυροφόροι της Α΄ Σταυροφορίας τον αναστήλωσαν για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα, δίνοντάς του τη σημερινή του μορφή.

Το 1852, οι οθωμανικές αρχές, που κατείχαν τότε την Παλαιστίνη, εκπόνησαν πλαίσιο επίλυσης διαφορών για το εσωτερικό του ναού, ορίζοντας με αυστηρό τρόπο τις δραστηριότητες κάθε δόγματος στον Πανάγιο Τάφο.