Ο μηχανισμός αυτόματης ...
διόρθωσης των αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους και το θέμα της νέας ελάφρυνσης του χρέους είναι τα δύο «αγκάθια» στα οποία θα πρέπει να δοθεί λύση έως τη Δευτέρα, 23 Μαίου, που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group (EWG). Συνεδρίαση που θα προετοιμάσει τα κείμενα της συμφωνίας για να εγκριθούν την επομένη από το Eurogroup ή θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία.
Ως προς το σκέλος του μηχανισμού, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει πιο συγκεκριμένες δράσεις από αυτές που έχει ήδη προτείνει. Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητά να είναι σαφές πρώτον, ποιες ακριβώς δαπάνες θα εξαιρούνται και δεύτερον, ότι θα στις περικοπές θα περιλαμβάνονται και μισθοί και συντάξεις.
Μέσα στην εβδομάδα (στις 17 ή στις 19 Μαίου) η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τόσο τον μηχανισμό, όσο και τα υπόλοιπα θέματα για να κλείσει η συμφωνία. Δηλαδή, τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ (έμμεσους φόρους και περικοπές δαπανών), αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Εφόσον γίνουν όλα αυτά το EWG θα εισηγηθεί την ολοκλήρωση του ελέγχου και την εκταμίευση δόσης που θα κινείται από 9 έως 11 δις ευρώ. Εξ αυτών, τα 5,7 δις ευρώ αφορούν σε αποπληρωμές χρέους και τα υπόλοιπα θα είναι για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 6 δις ευρώ. Το κομμάτι που θα αφορά, όμως, την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους θα έχει όρους. Θα είναι σε υποδόσεις, θα πρέπει να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών και τα ποσά που θα εκταμιεύονται θα είναι ίσα και θα δίνονται υπό την προϋπόθεση ότι η προηγούμενη δόση θα έχει περάσει ολόκληρη στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους, το EWG μάλλον δεν θα έχει πολλά να εισηγηθεί στο Eurogroup. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρχει ένα βασικό πλαίσιο των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ώστε να ικανοποιείται και το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να κάνει μία «θετική δήλωση» για την Ελλάδα.
Προς το παρόν η διαφορά μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι χαοτική στο θέμα το χρέους και τόσο στελέχη τους, όσο και κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο έως τις 24 Μαίου να υπάρχει συμφωνία για τα νέα μέτρα