Σε επιφυλακή η Ν.Δ. μετά το «φρένο» στη διαπραγμάτευση


Επιφυλακτικά αντιμετωπίζει η ...

Νέα Δημοκρατία τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός εκλογών ή δημοψηφίσματος. Δεδομένου ότι τίποτε εκ των δύο δεν προαναγγέλλεται, όπως έχει δείξει και η πολύ πρόσφατη ιστορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη Συγγρού θεωρούν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας «διατηρεί όλα τα χαρτιά στο τραπέζι» (υπογραφή συμφωνίας, εκλογές, δημοψήφισμα) και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσει ποιο θα «τραβήξει». 
Υπό την έννοια αυτή, η Συγγρού παραμένει σε επιφυλακή, ενώ, παρά τους εσωκομματικούς κραδασμούς των τελευταίων ημερών με αφορμή και την ΟΝΝΕΔ, το επικείμενο συνέδριο συνιστά σημείο-καμπή στην πολιτική προσπάθεια του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. 
Η Ν.Δ. αντέδρασε με ένταση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2015 (σ.σ. με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ε.Ε. Β. Ντομπρόβσκις), υπενθυμίζοντας την υποχώρηση που καταγράφηκε σε όλα τα επίπεδα, σε σχέση με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιστροφή της σε σταθερά αναπτυξιακούς ρυθμούς. 
«Η κυβέρνηση προσβάλλει την κοινή λογική και τους πολίτες, αντί να απολογείται, θριαμβολογεί γιατί με τη “διαπραγμάτευσή” της ανεβάζει συνεχώς τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες», σχολίασε χθες ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, δίνοντας και το στίγμα των τόνων που θα υιοθετήσει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις του στο 10ο συνέδριο της Ν.Δ.
Η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών αναμένεται να τοποθετηθεί το Σάββατο, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν την Κυριακή με τη δεύτερη ομιλία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, της οποίας θα προηγηθεί παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που επίσης είχε ζητήσει να μιλήσει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, εμφανιζόταν μέχρι χθες αρνητικός να μιλήσει την Κυριακή.
Χθες δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση το προσχέδιο του νέου καταστατικού, τις βασικές διατάξεις του οποίου είχε παρουσιάσει η «Κ» και προβλέπει, μεταξύ άλλων, πιο μικρά και ευέλικτα όργανα (συνέδριο 2.000 περίπου μελών, εκτελεστική γραμματεία των 15 μελών, εκ των οποίων τέσσερις αιρετοί από τους βουλευτές και άλλοι τέσσερις από τα λοιπά μέλη της πολιτικής επιτροπής), 5ετή θητεία για τον πρόεδρο, ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μέλους της πολιτικής επιτροπής με κρατικές θέσεις και πρόβλεψη ότι υποψήφιοι για την προεδρία είναι μόνον εν ενεργεία βουλευτές.
Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στις συνεδριακές διαδικασίες με θετικό επικοινωνιακό και πολιτικό πρόσημο, σε όρους κοινωνίας, μετά τις παρεμβάσεις του στην ΟΝΝΕΔ, καθώς, όπως διαμηνύεται από τη Συγγρού, «επιλέξαμε να μην κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένουν ανοικτές πληγές στον κομματικό μηχανισμό, που προφανώς βρίσκεται σε φάση αργής μετάβασης στη νέα εποχή. 
Οι αποπομπές των Ανδρ. Παπαμιμίκου (παραιτήθηκε) και Β. Γεωργιάδη (διεγράφη) για όσα έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και ο αποκλεισμός των εκπροσώπων της Νεολαίας από το κομματικό συνέδριο υπήρξαν η μία όψη του νομίσματος. 
Η χθεσινή παραίτησή του κ. Φιλ. Ταυρή από τη θέση του προέδρου της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, καταγγέλλοντας σειρά παρατυπιών στις διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων και επικεφαλής νομαρχιακών επιτροπών, υπήρξε η άλλη όψη. Ο κ. Ταυρής αρνήθηκε τη νομιμοποίηση σειράς συνέδρων, καταλήγοντας ότι «η ιστορία μου στη Ν.Δ. δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιηθώ ως άλλοθι συγκεκριμένων αντικαταστατικών και αντιδεοντολογικών ενεργειών».