Διατεθειμένη να ...
αποδεχθεί αναφορά σε δέσμευση για λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, με καλή γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων αλλά και των διαθέσεων της Αθήνας όσον αφορά τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει, αναφέρει ότι η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται από τώρα να αποδεχθεί να ψηφίσει μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως «κάβα» για την περίπτωση αποτυχίας να επιτευχθούν οι στόχοι του 2018.
Μάλιστα, σχετικό μήνυμα απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που αποτυπώνεται στη διαπραγμάτευση μετά την απαίτηση των εταίρων για το πρόσθετο πακέτο μέτρων, η κυβερνητική ηγεσία φαίνεται ότι μπορεί να καταφύγει σε έναν τακτικό ελιγμό.
Να αποδεχθεί να συμπεριληφθεί στην υπό διαμόρφωση συμφωνία ότι η ελληνική πλευρά συμφωνεί στην υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν το 2018 δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την απόδοση των υπολοίπων μέτρων της συμφωνίας.
Όμως, το τελικό όριο υποχωρήσεων «θα διατυπωθεί όταν ανοίξουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι», αναφέρεται σχετικά. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το όλο θέμα να κλείσει με μια γενική αναφορά σε προοπτική λήψης μέτρων.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι εταίροι να επιμείνουν να συμπεριληφθεί και κατάλογος με συγκεκριμένα μέτρα ανάμεσα στα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει, ανάλογα και με το πιθανό κενό που θα διαμορφωθεί, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και αυτό, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για ψήφιση μέτρων, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι για την πρόταση περί πρόσθετων μέτρων η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και περιμένει να αποσαφηνισθεί σήμερα, με την επανάληψη σε πλήρη σύνθεση της διαπραγμάτευσης, τι ακριβώς ζητούν οι εταίροι, ποιο είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ετέθη στον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων. Πάντως, στα επιχειρήματα για να αποκρούσει τυχόν επιμονή των εκπροσώπων των θεσμών σε ψήφιση των επιπλέον μέτρων άμεσα, η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και νομικούς λόγους, καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται από το ελληνικό νομικό σύστημα ψήφιση νόμων για μελλοντική ισχύ.
Πέραν τούτων, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε χθες την κυβερνητική άποψη πως τυχόν αποδοχή της θέσης για προσδιορισμό από τώρα μέτρων για το 2018 «θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».
Η Αθήνα έναντι των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς προτάσσει, επίσης, τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώνεται ότι είναι καλύτερες του αναμενομένου. Στο Μαξίμου άκουσαν με μεγάλη ικανοποίηση τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, για το θέμα αυτό και θεωρούν ότι η παρέμβασή του θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για εκτόνωση των πιέσεων προς την Αθήνα για επιπλέον μέτρα.
Η κυβέρνηση, πάντως, σταθερά επιδιώκει να προβάλλει ένα χρονοδιάγραμμα επιτάχυνσης των εξελίξεων. Η κυβ. εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελική φάση για τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».