Βερολίνο: Ξεχωριστά θέματα το μνημόνιο και το προσφυγικό


Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ...

τακτική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και του προσφέρει βοήθεια στο προσφυγικό εφόσον αυτός την ζητήσει. Ίδια στάση παίρνει και ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς και η ‘Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες HNCHR. 
Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ειδοποιήσει τους εταίρους πότε και πόση βοήθεια θα χρειαστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε από την ταυτόχρονη επίδραση των δυο αυτών κρίσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αυτά και άλλα ενθαρρυντικά παρόμοια είπε σε μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Σάιμπερτ – επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις δηλώσεις της προϊσταμένου του σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού ART τη νύχτα της Κυριακής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Ο τελευταίος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μην συγχέεται το μνημονιακό και το προσφυγικό. «Πρόκειται για δυο εντελώς ξεχωριστά θέματα» είπε. Το Βερολίνο θα βοηθήσει όσο μπορεί την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παράλληλα όμως περιμένει από την Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.
Άλλη πηγή του υπουργείου οικονομικών πρόσθεσε, ότι η συνεργασία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι πολύ καλή, δεδομένου ότι ο τελευταίος είναι εντελώς συνεπής στα λόγια του. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν – και από την ταχύτητα της πραγματοποίησής τους θα κριθεί και το πότε θα παρουσιάσει η τρόικα το πόρισμά της. 
«Το επιθυμητό είναι, το πόρισμα αυτό να κατατεθεί πριν από το ελληνικό Πάσχα, αλλά αυτό εξαρτάται από την πρόοδο του προγράμματος» είπε. Σε περίπτωση καθυστέρησης, πρόσθεσε, η επόμενη και ίσως πιθανότερη ημερομηνία είναι το Πάσχα των καθολικών.
«Αναγνωρίζουμε ρητώς ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα» πρόσθεσε ο κ.Γιέγκερ. «Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι αυτό δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τριβές και αντίσταση μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. 
Συγχρόνως όμως ισχύουν οι οδηγίες του προγράμματος και εμείς θα κοιτάξουμε να εφαρμοστούν». Στο πρόγραμμα αυτό, τόνισε, είναι εντειχισμένοι μια σειρά από ευέλικτους όρους – κάτι που διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση. Εκείνο βέβαια που τελικά μετρά  είναι η βιωσιμότητα και σταθερότητα του ελληνικού προϋπολογισμού. 
«Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει φυσικά η τρόικα (σ.σ.: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας ESM) καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ» συνέχισε. Το τελευταίο, πρόσθεσε, είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο στις αποφάσεις του – κάτι που είναι και η δύναμή του. «Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ έκανε καλό έργο και ότι θα μείνει στην Ελλάδα» κατέληξε.
Εντύπωση προκάλεσε στην ίδια συνέντευξη τύπου η άγνοια που δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου άμυνας Γιενς Φλόσντορφ σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση προσφύγων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Τουρκία με την τεχνική αρωγή του νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο καλύπτεται από το καταστατικό του ΝΑΤΟ και από διεθνές δίκαιο. «Ρωτήστε το ΝΑΤΟ, εγώ είμαι εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας» ήταν η απάντησή του.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη τελεσίδικη απάντηση σε αυτό. «Οι ειδικοί μας ερευνούν ακόμη νομικά το θέμα» είπε. Το αποτέλεσμα της έρευνά τους, πρόσθεσε, θα είναι μάλλον έτοιμο εντός της εβδομάδας.