Μπλόκο εκπαιδευτικών στον διάλογο για την Παιδεία


Ο διάλογος για την ...
Παιδεία τελικά δεν ξεκίνησε. Η έναρξή του αναβάλλεται επ' αόριστον από το υπουργείο Παιδείας που αναζητεί στέγη «κεκλεισμένων των θυρών». 

Και αυτό διότι ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών, που ζητούσαν μόνιμους διορισμούς στα σχολεία, αλλά και ομάδα φοιτητών που «υποσχέθηκε» πόλεμο στα πανεπιστήμια, διέκοψαν τη συνεδρίαση, φωνάζοντας συνθήματα και απλώνοντας πανό που έγραφε: «Αφού ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο θέλετε διάλογο;»

Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου που συγκροτήθηκε για τα θέματα παιδείας δεν περίμεναν αυτό που αντίκρισαν στο Ινστιτούτο Παστέρ, στην πρώτη συνεδρίασή τους το απόγευμα της Τρίτης.

Πολύ περισσότερο, ούτε ήξεραν τι να απαντήσουν πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα στη δήλωση ενός εκ των 30 αδιόριστων εκπαιδευτικών που συνέθεταν το σκηνικό... ανταρσίας που τους υποδέχτηκε: «Πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα και μιλάτε για διάλογο, μέχρι χθες ήσασταν μαζί μας. Ήσασταν φασίστες τότε; Ήσασταν τραμπούκοι;»

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι τις 20.30, οπότε και η προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος εξαντλήθηκε και όλοι οι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα αποχώρησαν.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, που είχε ανακοινώσει ότι θα παραστεί στην εκδήλωση για την πανηγυρική έναρξή της, δεν πήγε ποτέ, προφανώς επειδή ειδοποιήθηκε από την ασφάλειά του για τα τεκταινόμενα στον χώρο.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που συμμετείχαν στη διαδικασία μάταια προσπάθησαν να αποτρέψουν την κινητοποίηση, καθώς οι εκπαιδευτικοί απαντούσαν αρνητικά στις εκκλήσεις των υπευθύνων να αποχωρήσουν από τον χώρο και να ξεκινήσει η διαδικασία, φωνάζοντας μάλιστα ότι «ο διάλογος αυτός με τον τρόπο που γίνεται είναι έγκλημα σε βάρος καθηγητών, μαθητών, φοιτητών, οικογενειών».

«Θέλουμε δουλειά, θέλουμε ζωή», «Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που φώναξαν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που παρακώλησαν τη διαδικασία.

Α. Λιάκος: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας

Με αφορμή την αναβολή της πρώτης θεματικής συζήτησης, ο κ. Λιάκος δήλωσε: «Σήμερα ήταν η πρώτη εκδήλωση του εθνικού και κοινωνικού διάλογου για την Παιδεία. Μια ολιγομελής ομάδα επέλεξε να μην αφήσει να γίνει ο διάλογος. Τους δώσαμε τον λόγο, τους είπαμε να θέσουν τα αιτήματά τους.
Δεν δέχτηκαν διότι ο στόχος τους ήταν η ματαίωση της συζήτησης.

Είμαστε αποφασισμένοι ο διάλογος να συνεχιστεί με πολλούς τρόπους και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές, ενώ θα υπάρξει και η αρθρογραφία. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που ουδείς μπορεί να ματαιώσει»
.
Για την ιστορία, τους «σκοπούς και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» επρόκειτο να αναζητήσουν τα μέλη της επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην πρώτη δημόσια συζήτησή τους.

Στην πρώτη συζήτηση ομιλητές θα ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου κ. Αντώνης Λιάκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Θεοτοκάςκαι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης.

Η συζήτηση θα μεταδιδόταν ζωντανά μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και αντί διαλόγου μεταδόθηκαν οι διαμαρτυρίες συνδικαλιστών. Επόμενη συζήτηση επρόκειτο να γίνει στις 19 Ιανουαρίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνονται τα πρωινά της Κυριακής σε χώρους και ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με θέματα:
1. Συμμαχία Σχολείου - Θεάτρου. Η έκφραση πέραν των λέξεων.
2. Συμμαχία Σχολείου - Μουσείου. Η εκπαίδευση εκτός της τάξης.
3. Αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και τοπική αυτοδιοίκηση. Συζητήσεις στην περιφέρεια Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.
4. Μήπως είμαστε οπτικά αναλφάβητοι; Κινηματογράφος και σχολείο.
5. Το σχολείο ως δομημένος χώρος και περιβάλλον. Προτάσεις αρχιτεκτόνων.
6. Συγγραφείς παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικοί συζητούν για τα σχολικά βιβλία.