Ξεκίνησε πριν λίγη ...
ώρα η δεύτερη - για σήμερα - συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου που αντιδρούν στη χρήση του Ελληνικού ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων.
Όπως δήλωσαν μετά την πρωινή τους συνάντηση, «βρέθηκε κοινός τόπος, καθώς η Πολιτεία κατανόησε τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο κατέληξαν και οι δύο πλευρές.
Ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του στη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην παλιά αεροπορική βάση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια των πολιτών ούτε την υγιεινή του χώρου.
Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά τους, τις οποίες θα καταθέσουν στον υπουργό. «Είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συνάντηση. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια και υγεία» τόνισε.
«Οι αντιδράσεις μας είναι εύλογες, δεν είναι κατά των μεταναστών», είπε.
Αισιόδοξος ότι το απόγευμα θα έχουν μόνο καλά νέα να ανακοινώσουν, εμφανίστηκε και ο κ. Μουζάλας.
«Πιστεύω πως στις πέντε η ώρα θα έχουμε να σας ανακοινώσουμε μόνο καλά νέα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και των Δήμων, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες αμοιβαίες παραχωρήσεις.
Τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα λύνει το πρόβλημα έλλειψης χώρων για τη φιλοξενία των εκτοπισμένων, αλλά ταυτόχρονα θα αποδεικνύει στους κατοίκους πως οι ανησυχίες τους για μόνιμους καταυλισμούς «δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».
Τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα λύνει το πρόβλημα έλλειψης χώρων για τη φιλοξενία των εκτοπισμένων, αλλά ταυτόχρονα θα αποδεικνύει στους κατοίκους πως οι ανησυχίες τους για μόνιμους καταυλισμούς «δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».
Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως η συνεργασία για τους προσωρινούς καταυλισμούς θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανέφερε ως παράδειγμα την παραχώρηση του γηπέδου του χόκεϊ ως χώρο φιλοξενίας.
Να σημειωθεί ότι το πρωί οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης και Αλίμου συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, προκείμενου ο τελευταίος να τους ενημερώσει για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.Οι δήμαρχοι πάντως αντιδρούν έντονα και ζητούν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε άλλους Δήμους της Αττικής.
Εχθές οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου ε ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε 'αποθήκη ψυχών'», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».
Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχουν απομακρυνθεί από το γήπεδο του στο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο οι οικονομικοί μετανάστες. Η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες καλεί σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα της Τρίτης και στις 8 το πρωί της Τετάρτης έξω από το στάδιο. Παράλληλα, κάνει έκκληση να παρευρεθούν στο χώρο δικηγόροι για νομική υποστήριξη των μεταναστών και προσφύγων.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη, θα επσικεφθεί την Χίο και τη Λέρο για να επιθεωρήσει τα hot spots που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής. Πριν από την Σύνοδο θα γίνει ευρεία Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα άλλοι 3. 355 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από τρία πλοία. Το «Blue Star 1» αποβίβασε 1022 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 760 είχαν επιβιβαστεί στη Λέσβο και οι 262 στη Χίο, το πλοίο «Blue Star Patmos» αποβίβασε 1197, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στη Λέσβο και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβίβασε 1136 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 578 είχαν επιβιβαστεί στη Λέσβο, οι 93 στη Χίο και οι 465 στη Σάμο.