Για τις επόμενες ...
κρίσιμες συγκρούσεις προετοιμάζονται πλέον κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς απόψε ολοκληρώθηκε «αναίμακτα» για την δικομματική πλειοψηφία η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα: όπως αναμενόταν, μόνο οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το σχέδιο νόμου, έχοντας απέναντί τους σύσσωμη την αντιπολίτευση (138 ψήφισαν «όχι»).
Η προηγηθείσα διαδικασία, τόσο στην Ολομέλεια σήμερα, όσο και χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, σημαδεύτηκε από διαρκείς αντιπαραθέσεις και συγκρουσιακή διάθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται από όλους στο Περιστύλιο ως οιωνός ενός δύσκολου πολιτικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου θα ληφθούν νέες δύσκολες αποφάσεις, στο πλαίσιο της υλοποίησης της μνημονιακής συμφωνίας του Αυγούστου.
Οι έντονα επικριτικές προς την κυβέρνηση ομιλίες των πολιτικών αρχηγών απόψε, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του δυσχερούς για την δικομματική συγκυβέρνηση κλίμα.
Το μήνυμα, πάντως, είχε δοθεί από νωρίς: «Με την πολιτική που ακολουθείτε, και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που είναι κατ’ εξοχήν υπέρ της εθνικής συνεννόησης, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση: στρεβλώνετε τις θέσεις των αντιπάλων, νοθεύετε τις ρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κινείστε χωρίς πυξίδα και, κυρίως, δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα», υπογράμμισε με την έναρξη της συνεδρίασης το πρωί ο κ. Κ. Χατζηδάκης, εισηγητής της ΝΔ.
Και κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε με αφορμή πρόσφατη δήλωση του κ. Αλ.Τσίπρα: «Ο πρωθυπουργός είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δικαιούται να έχει μια κάποια οίηση, γιατί είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας. Θέλω να του πω, λοιπόν, ότι με αυτή την οίηση και με αυτή τη ρότα, πολύ σύντομα θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός στην ιστορία αυτής ης χώρας».
«Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε», πρόλαβε να σχολιάσει από τα έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος. «Οδηγείτε τη χώρα σε αδιέξοδα», επέμεινε ο κ. Ν. Δένδιας (ΝΔ).
«Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να πούμε αλήθειες: Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια. Και το μόνο χειρότερο από την κυβέρνησή σας στη χώρα αυτή είναι, δυστυχώς, η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Το πιλοτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι). «Τα χειρότερα έρχονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υποστήριξε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπράταξης Οδ.Κωνσταντινόπουλος, υποστηρίζοντας όπως και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι τότε που θα ληφθούν αποφάσεις για όλα τα υπόλοιπα δάνεια (και καταναλωτικά) που δεν ρυθμίζονται από το σημερινό νομοσχέδιο, οι δανειολήπτες θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα.
Απαντες δε, επιχείρησαν να καταδείξουν το στοιχείο της ανακολουθίας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι όσα έλεγε προεκλογικά, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ακολουθούμενη πλέον πολιτική.
«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με όλους να γνωρίζουν την υπογραφείσα συμφωνία με τους δανειστές.
«Εμείς έχουμε μια συμφωνία προ των εκλογών. Σας το υπενθυμίζω για πολλοστή φορά: Προ των εκλογών. Μια συμφωνία σαφή, συγκεκριμένη, χωρίς καινούργια ή παλιά θέματα και αυτή τη συμφωνία μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση την προχωράει, την εφαρμόζει, φτάνει σε συμφωνίες, βελτιώνει σε πολλά σημεία τα συμφωνηθέντα. Άρα, προς τι η κριτική ότι άλλα λέγαμε προεκλογικά;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εμείς, που δεν είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους που υιοθετούσαν συνεχείς αναβολές, κοιτάμε το πρόβλημα κατάματα και παίρνουμε την ευθύνη να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά», προσπάθησε να «αμυνθεί» ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Δημητριάδης.
Λίγο αργότερα άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «Διαπραγματευόμαστε με τρόπο καινοτόμο». Απέναντί τους, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος μεταξύ άλλων σχολίασε: «Αλήθεια πότε είχατε δίκιο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν πριν λίγους μήνες λέγατε ότι κανένα δάνειο δεν θα πάει στα χέρια των distress funds ή τώρα, που ουσιαστικά με τις ρυθμίσεις τις οποίες κάνετε στα τρία πρώτα άρθρα, διαμορφώνετε το κέλυφος, δημιουργείτε το έδαφος, για να μπορέσουν να δράσουν αυτά τα distress funds και να διαχειριστούν και όχι μόνο, αλλά και να πωληθούν σε αυτά μη εξυπηρετούμενα δάνεια;
Δεν μπορεί και τότε να είχατε δίκιο και τώρα». «Κάθε φορά που ακούμε διαπραγμάτευση, πραγματικά φοβόμαστε», υποστήριξε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων).