Τετάρτη, μια διπλά κρίσιμη ημέρα


του Γ. Αγγέλη

Κυβέρνηση και ...


δανειστές δοκιμάζουν τα όρια αντοχής και προσδοκιών της πολιτικής και "τεχνικής" διαπραγμάτευσης μέσα στο επόμενο 48ωρο. Και τα όρια αυτά θα δρομολογήσουν αναγκαστικά κινήσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις εξελίξεις, από το Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με απόψεις που εκφράζονται από αρμόδιους τραπεζικούς κύκλους, το ΔΣ της ΕΚΤ είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στο ενδεχόμενο να μην υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις τέτοιες που να προσδιορίζουν με σαφή τρόπο ένα ορατό ορίζοντα τέλους στον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων, μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα.

Ο λόγος είναι ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την αναβολή των πληρωμών των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ για το τέλος του μήνα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με δυσχέρεια την ανάγκη ταυτόχρονης εξυπηρέτησης τόσο των αναγκών που αφορούν τις πληρωμές του δημοσίου όσο και τις απαιτήσεις των ιδιωτών καταθετών.

Στο δ.σ. της ΕΚΤ έχει καταστεί σαφές ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις σημαντικής μερίδας μελών του, δεν πρόκειται να υπάρξουν πρωτοβουλίες οι οποίες να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις των πολιτικών.

Ταυτόχρονα όμως, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, η συνέχιση της χρηματοδότησης με τα μέχρι σήμερα "εργαλεία" όπως ο ELA δεν μπορεί να γίνεται χωρίς κάποιον συγκεκριμένο ορίζοντα που να στηρίζεται σε πραγματικές προσδοκίες συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και "θεσμών". Και αυτές οι προσδοκίες έχουν αρχίσει πλέον να εξαντλούνται μετά την διαφαινόμενη αδυναμία να αποδώσει η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο καρπούς εντός του χρονικού περιθωρίου που είχε τεθεί για την μεταβατική περίοδο (Ιούνιος 2015).

Όπως αναφέρεται τόσο από την πλευρά στελεχών της Κομισιόν όσο και της ΕΚΤ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει για το τέλος του Ιουνίου τις πληρωμές προς το ΔΝΤ έχει προκαλέσει ερωτήματα διπλής σημασίας. Αν η Αθήνα προχώρησε στην κίνηση αυτή (σ.σ. έχει χαρακτηρισθεί ανεπισήμως ως μία κίνηση "big – bang”) για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να διαχειρισθεί καλύτερα την πολιτική και τεχνική αποκρυστάλλωση της συμφωνίας είναι κάτι που διευκολύνει τις διαδικασίες και αντιμετωπίζεται χωρίς ανησυχία. Αλλά αν προχώρησε στην κίνηση αυτή χωρίς να έχει πάρει απόφαση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το ερώτημα παραμένει ανοικτό, τότε αντιμετωπίζεται σαν κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό που δρομολογεί "λογικές" προληπτικής δράσης από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ο ορίζοντας αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής.

Το κλίμα όμως που έχει προηγηθεί και διαμορφώθηκε στην διάρκεια του G-7 στο Σλός Ελμάου της Βαυαρίας την Κυριακή και την Δευτέρα, φαίνεται να έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση εξ ου και η εσπευσμένη αποστολή της τριανδρίας Παπά-Τσακαλώτου-Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες ώστε να γίνουν προσπάθειες αποκατάστασης των επαφών πριν από την συνάντηση του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ της ΕΚΤ θα έχει ενημερωθεί για την πορεία της συζήτησης Ελλάδας – "θεσμών" πριν από την έναρξη της τακτικής εβδομαδιαίας συζήτησης για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος…