Αγώνας δρόμου, εν ...
μέσω μεγάλων δυσκολιών, για την εξεύρεση κοινού τόπου έως τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Πηγές της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεν πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά σημειώνουν παράλληλα ότι πολλές από τις νέες ελληνικές προτάσεις είναι υπερτιμημένες και ασαφείς, τονίζοντας ότι η ποσοτικοποίηση των μέτρων είναι το μείζον θέμα. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι εάν χαθεί και αυτή η εβδομάδα, ημερομηνία-ορόσημο είναι πλέον η 24η Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Επί της ουσίας στην κοινοτική πρωτεύουσα τονίζουν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει να εντατικοποιηθούν ο ρυθμός και η εξειδίκευση των διαβουλεύσεων. Επισημαίνουν ακόμη ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος θα πρέπει να καλυφθεί, ενώ «ανασταλτικός παράγοντας για να πούμε το πού βρισκόμαστε, το πού συμφωνούμε και το πού διαφωνούμε είναι η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών», που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμο στοιχείο είναι να περάσουμε από τις γενικές πολιτικές προθέσεις σε λεπτομερείς προτάσεις, εφόσον σχεδόν για κάθε μέτρο που προτείνεται τίθενται συγκεκριμένα και εύλογα ερωτήματα για την κοστολόγηση, τον δημοσιονομικό αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα. Πρόσθετος πονοκέφαλος είναι ότι ανά υπουργείο και μέτρο υπάρχει διαφορετική πρόοδος και βαθμός λεπτομέρειας που αντανακλά τον ευαίσθητο χαρακτήρα κάθε μέτρου.
Πάντως, στα θετικά είναι η επισήμανση ότι υπάρχει κατανόηση για την ανησυχία που εκφράζει η κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η Ευρωζώνη συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες και θα υποστηρίξει τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η επιθυμία της Αθήνας να προστατεύσει τους πιο αδύναμους δεν μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο στην προώθηση καθοριστικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρεάσουν τελικά ακόμη περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι, οι οποίοι στην αρχή των διαπραγματεύσεων δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση συνεργασίας, τώρα έχουν αλλάξει τακτική
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι, οι οποίοι στην αρχή των διαπραγματεύσεων δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση συνεργασίας, τώρα έχουν αλλάξει τακτική.
Έμφαση θα πρέπει να δοθεί λοιπόν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής με ενίσχυση στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ναι μεν υφίσταται αλλά δεν εφαρμόζεται.
Οι εταίροι επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξουν ακόμη περισσότερες διευκρινίσεις στις πολιτικές που προτείνονται, ενώ διαμηνύεται ότι «απέχουμε ακόμη από την επιδιωκόμενη φάση κατάληξης των συζητήσεων οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν».
Σε αρκετές κοινοτικές πρωτεύουσες υπάρχουν φωνές που καταλογίζουν στις ελληνικές αρχές ότι αποφεύγουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των δανειστών στις διαπραγματεύσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Το μόνο βέβαιο είναι ότι χάθηκε ακόμη μία πολύτιμη εβδομάδα με στόχο την εξεύρεση μιας καταρχήν συμφωνίας που θα επιτρέψει την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι, οι οποίοι στην αρχή των διαπραγματεύσεων δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση συνεργασίας, τώρα έχουν αλλάξει τακτική. Εδώ και αρκετές μέρες περιορίζονται να δηλώνουν ότι δεν έχουν παραλάβει ακόμη προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ελλάδας.
Το ορόσημο
Σε αυτό το στάδιο, το βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ούτε το ασφαλιστικό ούτε η αγορά εργασίας, θέματα για τα οποία οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σε αποφασιστική φάση από τον Ιούνιο στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των νέων διευθετήσεων.
Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό, καθώς η πλειοψηφία των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους είναι εντελώς αμφίβολου αποτελέσματος. Ενστάσεις υπάρχουν για παράδειγμα στην επιδίωξη είσπραξης από την πώληση των συχνοτήτων τηλεοπτικών καναλιών 350-380 εκατ. ευρώ.
Οι εταίροι αμφισβητούν αυτό τον στόχο όταν το σύνολο της διαφημιστικής πίτας δεν ξεπερνάει λόγω της κρίσης τα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Ποιος θα δώσει δεκάδες εκατομμύρια για μια άδεια;» αναρωτιούνται.
Επίσης, επιφυλάξεις διατυπώνονται όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εισπράξει 725-875 εκατ. ευρώ από αδήλωτα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό, 250-400 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων ή 225-235 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού. Οι εταίροι δεν αποδέχονται αυτούς τους στόχους, επειδή δεν υπάρχει καμία εγγύηση ή σοβαρή ένδειξη ότι θα επιτευχθούν από τον υφιστάμενο κρατικό μηχανισμό.
Πάγια θέση της Ευρωζώνης είναι να μη δέχεται ως δημοσιονομικά μέτρα στόχους για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναζητήσει αλλού τους πόρους και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Οι εταίροι μπορεί να μη θέτουν τώρα επιτακτικά θέματα όπως το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, ωστόσο επικαλούμενοι την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου στο Εurogroup, ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κανένα μονομερές μέτρο με δημοσιονομικό κόστος πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος Ιουνίου.
Μεταξύ αυτών που δεν μπορεί να νομοθετήσει θα είναι και η υπόσχεση περί 13ης σύνταξης στο Δημόσιο. Εάν το κάνει, θα πρέπει να προτείνει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Όλα αυτά κινούνται μέσα σε ένα ασφυκτικό τοπίο εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων. Η χώρα μας καλείται στα μέσα του μήνα να προχωρήσει στην ανανέωση εντόκων του Δημοσίου ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, οι ξένοι που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκδόσεις δεν πρόκειται να ανανεώσουν, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν το κενό γιατί έχουν φτάσει στο ανώτατο όριο των 15 δισ. ευρώ (σε έντοκα).
Χωρίς χρηματοδοτική «ένεση» από την ΕΚΤ (αύξηση του ορίου των 15 δισ. ευρώ) ή από τα διαθέσιμα των 7,2 δισ. ευρώ, η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.