Με «κομμένη την ανάσα» περιμένει η κυβέρνηση την έγκριση των μεταρρυθμίσεων


Με υλοποίηση μεγάλου ...



μέρους του προγράμματος της ΔΕΘ απαντά στους εσωτερικούς αμφισβητίες, με μεταρρυθμίσεις δεσμεύεται στους δανειστές - Συνεδριάζουν κυβερνητικό συμβούλιο, κοινοβουλευτική ομάδα και πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα μείγμα πολιτικής, που προσπαθεί να συνδυάσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι να απαντήσεις στην εσωτερική κριτική περί υποχώρησης, αλλά και τις απαιτήσεις των δανειστών να υλοποιηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και να μην προκληθούν ελλείμματα, περιλαμβάνεται στη λίστα που αποστέλλει σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή των δανειστών: στον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί και τους επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστόν Λαγκάρντ.

Η λίστα με τα μέτρα θα αξιολογηθεί γραμμή προς γραμμή και η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές, που θα τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Εάν όλα πάνε καλά τότε μέχρι το βράδυ θα πάρει το πράσινο φως μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα τη διαδικασία, τότε θα υπάρξει και νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων.
Το ενδιαφέρον ουσιαστικά στρέφεται στο πώς θα υποδεχθούν οι δανειστές και εταίροι τις προτάσεις της κυβέρνησης για υλοποίηση κοινωνικών πολιτών, όπως αυτές περιγράφονται στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιλήφθηκε ολόκληρος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα Βαρουφάκη.

Ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν και οι πολιτικές που μπήκαν από τον δεύτερο πυλώνα και αφορούν «στην άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Μετά και τις εσωτερικές αντιδράσεις σε κόμμα και κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην κάνει καμία υποχώρηση σε αυτά τα θέματα, καθώς αποτελούν κεντρικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων και απευθύνονται στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Τουναντίον η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε να μην συμπεριλάβει, αλλά να αφήσει γι’ αργότερα όσα μέτρα από τον τρίτο πυλώνα (περί ανάκτησης της εργασίας) προκαλούν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος – ακόμη και την άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751, καθώς αντιδρούν πολλές χώρες της ευρωζώνης επ’ αυτού.

Τουναντίον περιλαμβάνεται πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων κλπ.

Η προσπάθεια του Μαξίμου είναι πώς θα ελέγξει τις εσωτερικές αντιδράσεις. Η εκτίμηση είναι ότι στην ευρύτερη κοινωνία ο συμβιβασμός έγινε σε γενικές γραμμές δεκτός με ανακούφιση και ότι οι διαφωνίες και οι κριτικές αφορούν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιρρίπτουν σε όσους βουλευτές αντιδρούν, ότι δεν αναγνωρίζουν το περιβάλλον και τις ξεχωριστές συνθήκες, μέσα στις οποίες προέκυψε η ενδιάμεση συμφωνία.

«Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται ερήμην της πραγματικότητας» τονίζουν και επικαλούνται τους κινδύνους της τραπεζικής κρίσης, αλλά και την απώλεια συμμαχιών, που επιτεύχθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Προκειμένου να εκτονώσει την εσωκομματική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το κυβερνητικό συμβούλιο (στις 12 το πρωί), ενώ αναμένεται να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πρωθυπουργικό έχει σημασία να ελεγχθεί το εσωτερικό μέτωπο και, αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους, να ξεκινήσει το κυβερνητικό έργο επί της ουσίας.