Δεν αποκλείουν το ...
ενδεχόμενο Grexit, δηλαδή πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη - Ξένες εταιρείες και τράπεζες υπολογίζουν την έκθεσή τους και προσομοιώνουν την λειτουργία των συστημάτων με την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος
Τράπεζες και άλλοι οικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη κάνουν stress-test στα εσωτερικά τους συστήματα και «ξεθάβουν» τα σχέδια άμεσης επέμβασης και απεμπλοκής που είχαν συντάξει από διετίας στο πλαίσιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ανάμεσα στις εταιρείες που προσομοιώνουν τα εσωτερικά τους συστήματα είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η ICAP.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Streert Journal» οι έλεγχοι των εταιρειών αυτών περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναφορές και σχέδια με τους συνεργάτες τους οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από ένα πιθανό Grexit, υπολογίζοντας την πιστωτική έκθεσή τους και αξιολογώντας πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν από το εξωτερικό τοπικές επιχειρήσεις.
Κάποιες από τις εταιρείες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εξελίξεις στα συστήματα πληρωμών και διεξάγουν δοκιμές για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.
Αυτές οι κινήσεις γίνονται ενώ οι Έλληνες αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να προηγούνται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εν όψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει αναγορεύσει τις εκλογές σε de facto τεστ για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας θα προκαλέσει ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεν αναφέρεται σε έξοδο από την ευρωζώνη και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην οικονομική ένωση.
Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να υοστηρίζουν ότι οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι οικονομολόγοι της Commerzbank υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες εξόδου είναι κάτω από 25%.
«Ελπίζουμε για το καλύτερο, σχεδιάζουμε το χειρότερο» είπε στη Wall Street Journal ο Frederic Ponzo, της εταιρείας συμβούλων Grey Spark.
Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν συχνά τα συστήματά τους για (έκτακτα) γεγονότα, όπως η ταχεία μεταβολή των τιμών του πετρελαίου, η πιθανότητα αποχώρησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό σημαίνει πως κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες «ξεσκονίζουν» σχέδια που είχαν καταρτίσει μερικά χρόνια πριν, όταν η διάλυση της Ευρωζώνης όταν ακόμα πιθανή.
Το 2011 και το 2012, τράπεζες, χρηματιστές και επενδυτές εταιρίες οι οποίες ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικό χρέος, είχαν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωσης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.
Στα τέλη του 2011 ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP είχε δηλώσει πως η εταιρία είχε προετοιμαστεί για μια νέα ισοτιμία με τα πρώην 17 νομίσματα των κρατών -μελών της Ευρωζώνης σε περίπτωση διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν προετοιμαστεί για αντίστοιχα σενάρια.
Πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν διεξάγει παρόμοια τεστ, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με την εισαγωγή νέων νομισμάτων. Επικεφαλής διεθνών συναλλαγών, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως, η επαναφορά της δραχμής δεν θα αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς ασχολούνται με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Την Ιταλία
«Η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που η αποχώρησή της θα ήταν μια εύκολη υπόθεση»