Θα διαπραγματευτούμε ...
σκληρά με την Ευρώπη - Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, χρειάζεται εθνική ενότητα και σύνεση - Θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην ΕΕ - Θελουμε ιδιωτικές επενδύσεις και ξένους επενδυτές
«Ανάμεσα σε δυο δρόμους αποφασίζει ο λαός: διεκδίκηση με ασφάλεια ή συνέχιση του δρόμου που μας έφτασε ως εδώ!» ήταν το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή, ούτε να πάρουμε ιστορική ρεβάνς. Θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Θέλουμε απόλυτη πλειοψηφία γιατί έχουμε αντιπάλους μας ένα σύστημα διαπλοκής, ένα κατεστημένο και εμείς θέλουμε λυμένα τα χέρια μας για να συγκρουστούμε για τις μεγάλες τομές στη χώρα, αλλά και να διαπραγματευτούμε σκληρά στην Ευρώπη».
Απαντώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες ξεκόψει οποιαδήποτε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΔΗΣΟ, φυσικά και τη ΝΔ:
«Έχουμε το πρόγραμμά μας και στη βάση αυτού θα κινηθούμε, δεν θα κάνουμε πίσω από τα αναγκαία βήματα, που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα. Όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν το πρόγραμμα, πέραν εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στο χάος, και πιστεύω ότι θα υπάρξουν, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί. Θα δούμε τι θα πει ο καθένας απέναντι στην κρίση της κάλπης και της ιστορίας. Οι κάλπες διαμορφώνουν τη στάση όλων την επόμενη ημέρα».
Απηύθυνε κάλεσμα στα μεσαία στρώματα λέγοντας ότι «καλούμε τους πολίτες να υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές. Πολλοί από όσους έρχονται σε μας είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, χρειάζεται εθνική ενότητα, σύνεση την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι με την Μέρκελ».
Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι "η επόμενη ημέρα δεν θα έχει τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του, αλλά μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Δική μας επιθυμία είναι η διαπραγμάτευση να μην διαρκέσει επ´ αόριστο, αλλά να βρεθεί σύντομα μια επωφελής λύση για το χρέος».
«Υπάρχει η σύγκρουση δυο λογικών: του Σόιμπλε που ζητά τήρηση ακόμη και άδικων νόμων, αλλά εκείνης που λέει ότι πρέπει να δούμε τις άδικες πολιτικές" τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αλλάζει.
Ξεκαθάρισε ότι «θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην ΕΕ, που απορρέουν από την ένταξη μας σε αυτή. Στο δημοσιονομικό στόχο, όχι στα μέσα, όπως η λιτότητα. Δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μια εκλεγμένη κυβέρνηση να καθορίσει την πολιτική σας για να πετύχουμε το στόχο, χωρίς ελλείμματα».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι αντίπαλοι μας είναι παντελώς αναξιόπιστοι. Επενδύουν στο φόβο. Ο κ. Σαμαράς ξέχασε τα 18 σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης αμέσως μετά τις εκλογές» και πρόσθεσε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και λιτότητα είναι έννοιες ασύμβατες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο και το αναλύουν όλοι όσοι βλέπουν ότι η λιτότητα είναι αποτυχία. Γιατί στη χώρα μας δεν είχαμε success story, αλλά ιστορία αποτυχίας. Η λιτότητα θα τελειώσει».
Θα διαπραγματευτούμε τη δανειστή σύμβαση, αλλά το μνημόνιο θα το έχει καταργήσει ο λαός με την ψήφο του, είπε και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας από την καθυστέρηση της δόσης των 7,2 δις. «Αυτά έλεγαν και το 2012» σημείωσε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, καλώντας τον κ. Σαμαρά να τοποθετηθεί σχετικά.
Διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ είναι κοστολογημένο και επέμεινε ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής - «έχουν δίκιο να μας φοβούνται όσοι φοροδιαφύγουν» σημείωσε- αλλά και στη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Δεν ισχυρίζομαι ότι λεφτά υπάρχουν» τόνισε, αλλά πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι όλων των περιπτώσεων που βρίσκονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, αλλά αρνήθηκε να δώσει όρια για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς πρέπει πρώτα να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα ελαφρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Επανέλαβε ότι θα θεσπιστεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και ότι θα υπάρξει δίκαιο,απλό και με προοδευτική κλίμακα φορολογικό σύστημα.
Προανήγγειλε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι απευθείας στην ευθύνη του πρωθυπουργού, ενώ επανέλαβε ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα έχει δέκα Υπουργεία.
Οι ανεξάρτητες αρχές θα είναι πράξη ανεξάρτητες, γιατί μέχρι τώρα βλέπουμε να διορίζει ο κ. Σαμαράς φίλους του από την Καλαμάτα. Τόνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπιστευτεί τη δημόσια διοίκηση και τους λειτουργούς της χωρίς κομματική ταυτότητα, αλλά με βάση την εντιμότητα και την ικανότητα.
Θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις και ξένους επενδυτές γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε σε τέτοιες συνθήκες μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σημείωσε, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει επιστροφή στο 2009, όταν επικρατούσε ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο.
Αναρωτήθηκε τι εννοεί ο κ. Βορίδης με τη δήλωση του ότι θα κάνει η ΝΔ ο,τι χρειαστεί για να μην έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Εμείς δεν έχουμε εμπειρία είπε με σαρκασμό ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «είδαμε και τους έμπειρους, που είχαν εμπειρία στη διαπλοκή και τη συνδιαλλαγή».
«Δεν έχω μαγικές λύσεις, δεν περιμένει ο κόσμος να κάνουμε τη νύχτα μέρα, άλλα να δώσουμε ελπίδα και να αλλάξουμε την ψυχολογία και πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει θετική ενέργεια και στις αγορές» πρόσθεσε.
Κατέληξε δε επικρίνοντας τον κ. Σαμαρά που δεν δέχθηκε ντιμπέιτ και περιορίζεται σε εμφανίσεις με προκάτ ερωτήσεις.