Τσίπρας: «Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης»


Το ιδεολογικό πλαίσιο ...



των συνεργασιών που μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ-1, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Από το κυβερνητικό σχήμα εξαιρούνται δυνάμεις «που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ' ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ ή το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί και διευκρίνισε ότι «αν λοιπόν υπάρξουν, που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτή θα επιτευχθεί. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

«Σας λέω λοιπόν, πρόσθεσε, με ειλικρίνεια: Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα.

»Δε ζητάμε λευκή επιταγή και δε ζητάμε να πάρουμε μία ιστορική ρεβάνς, θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή διότι ο αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος».

Ο βασικός μας αντίπαλος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, είναι ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα κι εμείς θέλουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα προκειμένου πρώτον να μπορέσουμε να συγκρουστούμε εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες».

Στο σχέδιο του για την διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί αυτοδύναμος την Κυριακή αναφέρθηκε  ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η μέρα λοιπόν δε θα έχει: Τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές. Η επόμενη μέρα θα έχει μία Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα ανταποκριθεί στην ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα. Είναι αστείο σήμερα να συζητάμε για χρονοδιαγράμματα τα οποία ετέθησαν, σε συνεννόηση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που φανερώθηκαν από το κρυφό email του κ. Σαμαρά.»

Παράλληλα σημείωσε ότι θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση και σημείωσε πως στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Τη δανειακή σύμβαση θα τη διαπραγματευθούμε, με μια λογική που λέει εμείς δε θέλουμε νέα δάνεια και ξέρετε, θα απευθύνεται στον γερμανό πολίτη που μας δώσανε περισσότερα από όσα μπορούσαμε να αντέξουμε. Η λογική μας δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια, η λογική μας είναι να βρούμε μία βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημά του δημόσιου χρέους, δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ με κράτη που να χρωστάνε σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ δημόσιο χρέος»

Ωστόσο τόνισε πως είναι διαφορετική η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. «Θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύσεις που εκπορεύονται από τις ίδιες τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεσμεύσεις αυτές μας περιορίζουν ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι όμως ως προς το μέσο υλοποίησης όπως είναι γνωστό.

Στις Συνθήκες τις ευρωπαϊκές προσδιορίζεται ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται στους στόχους, όχι στο μέσον. Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μέσον που μας οδήγησε στην καταστροφή μέχρι σήμερα.

Γι΄ αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη Κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009.»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν παίρνει θέση για το θέμα των ομολόγων και για την ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ να θέσει την χώρα μας εκτός προγράμματος.

«Ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Είναι Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, συζητείται τώρα, ποια είναι η θέση; Είναι εκπρόσωπος της άποψης της κας Μέρκελ;»

Όσον αφορά το φορολογικό ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος είναι διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η επιβολή νέων φόρων.

«Θέλω όμως να κατανοήσετε ποια είναι η πολιτική μας βούληση για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εμείς δεν θα έρθουμε να επιβαρύνουμε τα χαμηλά στρώματα, δεν θα έρθουμε να επιβαρύνουμε, θα έρθουμε να ελαφρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εμείς θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση αυτός είναι ο στόχος μας.

Όχι να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν.»