Με την στρατηγική του ...
φόβου και τις συνεχείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα και θα δημιουργήσει την δυναμική, ώστε στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία να προκύψει ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις πρώτες του τοποθετήσεις επανέφερε τον κίνδυνο του grexit, έστω κι αν συμπλήρωσε ότι τον προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική της θα έλθει σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός επικαλείται συνεχώς ότι “η κοινωνία δεν θέλει εκλογές” ενώ επιχειρεί να παρακάμψει τα συγκροτημένα κόμματα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών. Έτσι καλεί τους βουλευτές των δύο κομμάτων που κρατούν το κλειδί της προεδρικής πλειοψηφίας να αυτονομηθούν και να ψηφίσουν ενάντια στις ηγεσίες του και στις αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων.
Παράλληλα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο εάν δεν προκαλεί το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργούν για την χώρα τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι δηλώσεις ξένων πολιτικών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στρατηγική της κυβέρνησης βασίζεται στην απόκρυψη της κυοφορούμενης συμφωνίας με την Τρόικα. Άλλωστε η απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ελήφθη όταν κατέστη σαφές ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις αξιώσεις τους.
Η κυβέρνηση πάγωσε την διαπραγμάτευση και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα φέρνοντας μπροστά την προεδρική εκλογή και αποσυνδέοντάς την από την δύσκολη διαπραγμάτευση και την συμφωνία με τους δανειστές την οποία θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο.
Εάν η κυβέρνηση παρουσίαζε την συμφωνία με την Τρόικα είναι αμφίβολο αν θα πέρναγε από την Βουλή και σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές δεν θα ψήφιζαν μετά από έναν μήνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και επισείοντας τον κίνδυνο του grexit η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει λευκή εντολή για την επονείδιστη συμφωνία με τους δανειστές και παράλληλα να ξεπεράσει τις πρόωρες εκλογές.
Ζυμώσεις για μεταστροφή βουλευτών
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον φόβου εξελίσσονται οι ζυμώσεις για την προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών ή και βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ και την ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι εμφανές ότι ακόμη δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία. Επίσης δεν θα προκύψει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου αν οι βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί εναντίον της προεδρικής εκλογής μείνουν συνεπείς στις αρχικές τους δηλώσεις.
Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απαντούν ότι “μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου πολλά θα αλλάξουν” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν βουλευτές που θα αλλάξουν θέση. Τις προσεγγίσεις πάντως δεν τις κάνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά γαλάζιοι βουλευτές που είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως παρά την πολεμική διάθεση που εκπέμπει η ηγεσία της κυβέρνηση και το περιβάλλον φόβου που φιλοτεχνούν τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης οι βουλευτές της ΝΔ δεν πείθονται για την εξεύρεση των 180 Βουλευτών. Πολλοί βλέπουν ως πιθανότερο ενδεχόμενο τις βουλευτικές εκλογές και ένιοι εξ αυτών έχουν αρχίσει και ετοιμάζουν προεκλογικά φυλλάδια.
Το κλίμα αμφιβολίας που επικρατεί στους γαλάζιους βουλευτές έγινε εμφανές κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κατά την διάρκεια της οποία ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε μόνο μία φορά και όχι με ιδιαίτερη ένταση.
Απορρίπτουν τα συναινετικά σενάρια
Στο παρασκήνιο διακινούνται εναλλακτικά σενάρια: εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στην συνέχεια σχηματισμός ευρείας κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ορίζοντας ταυτόχρονα και την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Το κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτει μετά βδελυγμίας τέτοια σενάρια ωστόσο ακόμη και γαλάζιοι βουλευτές τα συζητούν.
Οι πιο κοντά στα παρασκήνια πάντως λένε ότι “ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι Γιώργος Παπανδρέου είναι σκληρός παίκτης και δεν θα αφήσει εύκολα την εξουσία”. Άλλοι πάντως λένε με επιφύλαξη ότι αυτά θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία.