Με όπλο τα εθνικά, ο Σαμαράς πιέζει για Πρόεδρο


Η συνολική αποτυχία της...



 οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και το επικοινωνιακό «ξεφούσκωμα» της πορείας προς την ανάπτυξη –από τον μύθο του successstory και των επενδύσεων μέχρι τα περί εξόδου από τα Μνημόνια– αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να στραφεί σε άλλο πεδίο δράσης, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας για τη συγκυβέρνηση.

 Η τύχη των μειζόνων εθνικών θεμάτων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και η διαχείριση τους μέσα από εθνική συνεννόηση και σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας προσφέρονται πλέον ως ευκαιρία στην προσπάθειά του να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών ανέδειξε συγκεκριμένα θέματα για την πορεία της χώρας. Στο κομμάτι των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, η κυβέρνηση έχει απωλέσει κάθε δυνατότητα εκμετάλλευσής του, αφού τα μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων δείχνουν ότι η έξοδος από το Μνημόνιο, όπως την προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, εξελίσσεται σε... όνειρο απατηλό.

 Τις πρόσφατες αρνητικές εκθέσεις των διεθνών οίκων διαδέχτηκαν οι διαρροές αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης χωρίς κάποιας μορφής βοήθεια που θα ορίζει [Σ.Σ.: επιβάλλει κατ’ ουσίαν] νέους στόχους για τη χώρα», ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGAπαραδέχθηκε ότι θα υπάρξει μια περίοδος «προσαρμογής» ανεκτίμητης χρονικής διάρκειας μέχρι την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

 Στο ζοφερό σκηνικό προστίθενται οι προειλημμένες αποφάσεις, υπογεγραμμένες ως δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους, για Εργασιακά - Ασφαλιστικό, ενώ η πιθανότητα «κουρέματος» του χρέους πέφτει στο τραπέζι περίπου ως «μπόνους» των δανειστών προς την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου κατανοούν ότι ουσιαστικά το παιχνίδι στο οικονομικό «γήπεδο» έχει χαθεί.