Η τρόικα διασύρει την κυβέρνηση και διαλύει τη χώρα


Οι «μεταρρυθμίσεις» που θα ...



ισοπεδώσουν την κοινωνία και η σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων...

Τη δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, και από το βήμα της Βουλής, περί εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια φαίνεται ότι θα την πληρώσουν πολλαπλάσια τόσο η χώρα όσο και η καταρρέουσα κυβέρνηση. Το κακό είναι ότι οι κυβερνητικοί εταίροι αρνούνται να αποδεχτούν την κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιχειρώντας να τις μεταθέσουν οπουδήποτε αλλού εκτός από τους ίδιους.

Το απόλυτο Βατερλό του μοναδικού αναπτυξιακού μέτρου που έφερε η κυβέρνηση, αυτό της νομοθετικής ρύθμισης των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε 100 δόσεις, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις των δανειστών.

Κι αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει άρον άρον τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από την ευνοϊκή ρύθμιση, η τρόικα, παίζοντας με τα νεύρα βουλευτών και πολιτών, επανέφερε το θέμα, λέγοντας ότι οι 100 δόσεις προκαλούν τρύπα ύψους 1 δις ευρώ για το 2015 και ζητώντας τον περιορισμό τους στις 72!

Οι υπάλληλοι των δανειστών δεν δίστασαν να ζητήσουν και παρέμβαση στον προϋπολογισμό –βρίσκεται ήδη στη Βουλή για να κατατεθεί επισήμως αυτή την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου– προκειμένου να ικανοποιηθούν.

 Οι σκέψεις τους είναι σχεδόν ξεκάθαρες: αμφισβητούν το ύψος του πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο και προβλέπουν ότι το συνολικό δημοσιονομικό κενό για το 2015 θα ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν την πίεση για... μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση στα όρια των αντοχών της.

Με τον μανδύα των αλλαγών, η τρόικα θέλει να επιβάλει νέα μέτρα αλλά και να δημιουργήσει το πρόγραμμα της νέας εποπτείας για τη χώρα. Η κυβέρνηση δείχνει και πάλι αδύναμη να αντιδράσει. Κι αν κάποια στιγμή αντιμετωπίστηκε το δίλημμα «ρήξη και εκλογές ή υπακοή και ταπείνωση», η απάντηση δόθηκε γρήγορα και κινούνταν προς τη δεύτερη κατεύθυνση...

«Συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σύνθετη, καθώς διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε ό,τι αφορά στις πιεστικές απαιτήσεις των δανειστών, έσπευσε να τους δικαιολογήσει δίνοντας το στίγμα: «Είναι δύσπιστοι, παρότι δέχονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

Η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα, αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, δήλωσε δε: «Τα αυτονόητα μπορούν να χαθούν σε πέντε μέρες, ακόμα και σε πέντε λεπτά». Οι γνωστές δικαιολογίες, τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, οι γνωστοί πρωταγωνιστές...