Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα


Το σκληρό σενάριο από ...



τα τρία που επεξεργάζονταν οι Ευρωπαίοι, αλλά πιο... βελτιωμένο, φαίνεται να επιλέγουν οι δανειστές βάζοντας την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο.

Το σκληρό σενάριο ουσιαστικά συνδυάζεται με το τρίτο που είναι λίγο πιο... λάιτ, ωστόσο, και τα δύο μαζί αποτελούν βρόχο στο λαιμό της Ελλάδας και της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, που αυτή τη στιγμή είναι κυρίως υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF, θα επιστραφούν στον EFSF, και η Ελλάδα θα αιτηθεί και θα λάβει μια ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), από τον ESM (το διάδοχο σχήμα του EFSF).

 Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πει πως δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα στήριξης, θα καταστήσει δυνατό για την ευρωζώνη να αυξήσει τη “γραμμή” άνω των 11 δισ. ευρώ εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και θα θέτει ξεκάθαρους όρους για τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, ακόμη και εάν η χώρα δεν κάνει χρήση αυτών. Ωστόσο για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε αυτό το σχήμα, θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο.


Την απόφαση για στήριξη της Ελλάδας μέσω της δημιουργίας ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL), επιβεβαίωσε και αυτός ο «αχώνευτος» πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος αφού μας έπλεξε το εγκώμιο για την πρόοδο που έχουμε κάνει στη συνέχεια μας ζήτησε κι άλλα μέτρα προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν ο Γκ. Χαρδούβελης πέρασε εφιαλτικό απόγευμα στη συνεδρίαση αφού σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να υιοθετηθεί αυτό το σενάριο. Όμως, η κρυάδα ήρθε από τον Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρουσίασε στο συμβούλιο τις σκέψεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή περίοδο και, στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε μια προκαταρκτική συζήτηση.

Μίλησε επίσης για ισχυρή υποστήριξη στην πρόταση για τη δημιουργία μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της Ελλάδας μετά το μνημόνιο, ενώ σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Παράλληλα, στην μετά - μνημόνιο εποχή ενεργό ρόλο θα έχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είπε αλλά δεν διευκρινίστηκε με ποιο ρόλο.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των εταίρων στη δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου.

Τι σημαίνουν σε πρώτη φάση όλα αυτά; Ότι για την Ελλάδα επιλέγεται το κακό σενάριο που επιχειρείται να «μασκαρευτεί» έτσι ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Αν θα λέγεται μνημόνιο ή ECCL ουδόλως ενδιαφέρει τον κόσμο.

Αυτή η ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης είναι ουσιαστικά ένας σφιχτός εναγκαλισμός με την τρόικα κι όχι μια απλή εποπτεία. Ξεκάθαρα πλέον οι Ευρωπαίοι αθετούν τους λόγους τους και τις δεσμεύσεις τους, ζητούν νέο μνημόνιο, δεν ανοίγουν θέμα για το χρέος και απειλούν με την μη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Είναι άγνωστο αν τελικά θα προωθηθεί αυτό το σενάριο ή πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Όμως, είναι σίγουρο ότι υπάρχει πολύ ψυχρή αντιμετώπιση, στα όρια της οργής, ενός τέτοιου σχεδίου.
Και δίνει ασφαλώς ένα ακόμη πάτημα στους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν και να χαίρονται για το αδιέξοδο.