Όταν η ελληνική κυβέρνηση...
εξαγγέλλει το τέλος των αυστηρών ελέγχων της τρόικας, το τέλος του Μνημονίου και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης και ταυτόχρονα προπαγανδίζει ότι ετοιμάζει σχέδιο μετάβασης στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα», είτε ψεύδεται συνειδητά είτε «περί άλλα τυρβάζει», καθότι... απροετοίμαστη, όπως ομολογεί και στην περίπτωση του ρωσικού εμπάργκο.
Σαν να μην έφταναν οι ξεκάθαρες, εδώ και καιρό, προειδοποιήσεις της Ε.Ε. από τα πλέον επίσημα χείλη, ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μακροχρόνια δημοσιονομική πειθαρχία και επιτήρηση σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης και ιδίως της Ευρωζώνης, έρχονται τώρα οι ίδιοι οι Γερμανοί, μέσω του Τύπου τους, για να προσγειώσουν ανώμαλα την κυβέρνηση στην πραγματικότητα και να «κατεδαφίσουν» τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «αλλαγή σελίδας» και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι Γερμανοί φροντίζουν να κάνουν απόλυτα σαφές τι περιμένει την Ελλάδα από το φθινόπωρο. «Φήμες και επιθυμίες της Αθήνας», το τέλος της τρόικας. Το ΔΝΤ παραμένει έως τις αρχές του 2016. «Απόλυτα πρόωρες» οι εικασίες για το τι θα κάνει η Ευρωζώνη με την Ελλάδα από το 2015. «Αδιευκρίνιστες οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», όπως επίσης και «οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών».
Το πλεόνασμα δεν είναι στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, και μάλιστα διαμηνύουν ότι «στην Αθήνα ξεχνούν ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα παραμένει εκτενής και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Κοινώς, τα μνημονιακά μέτρα δεν θα έχουν τέλος.
«Κούρεμα» του χρέους δεν υπάρχει στον ορίζοντα, η επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίων δεν έχουν σοβαρά αποτελέσματα και το γερμανικό συμπέρασμα είναι ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συνεχίσουν να αναβάλλουν διαρκώς το πρόβλημα του χρέους», ενώ αφήνεται ανοιχτό ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο νέας δανειακής σύμβασης και κατ' επέκτασιν νέου Μνημονίου.
Αυτά όσον αφορά τις γερμανικές προθέσεις. Γιατί την ίδια στιγμή ο εμπορικός πόλεμος Δύσης και Ρωσίας και οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις πλήττουν πρώτα απ' όλα τις γερμανικές εξαγωγές. Στην «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αξιοσημείωτη η κάμψη των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής και όλα αυτά αναμένεται να παγώσουν στην ασθενική ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Σε απλά ελληνικά, μια Γερμανία σε κρίση θα βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί την Ελλάδα.
Είχε φροντίσει να μας το πει με κομψό τρόπο ο φίλος μας Γιουνκέρ: η κατάσταση είναι εύθραυστη και δεν έχουμε ξεπεράσει οριστικά τα δεινά της κρίσης. Τελικά, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη «φούσκα» αυτής της οικονομικής κρίσης είναι η «μεταμνημονιακή Νέα Ελλάδα» των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.