Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, φιλοξενούν σε...
δημοσίευμά τους οι New York Times, χαρακτηρίζοντας τις επαφές με την τρόικα στο Παρίσι ως το πρώτο πραγματικό τεστ για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων, η επόμενη φάση είναι να τις ενισχύσουμε, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανατραπούν» δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική στο μέλλον, «ακριβώς επειδή δεν έχουμε την τρόικα στο σβέρκο μας», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην τρόικα, ο ΥΠΟΙΚ σχολιάζει ότι «έχουν κίνητρο να μας αφήσουν να οδηγήσουμε την οικονομία σε ανάπτυξη, διότι τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». Δηλώνει επίσης έτοιμος να καταστρώσει ένα προσχέδιο αναπτυξιακού πλάνου, με επενδύσεις σε υποσχόμενους κλάδους όπως η γεωργία και η ναυτιλία, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διαφοροποιηθεί το μίγμα των εξαγωγών προς προορισμούς εκτός της οικονομικά αναιμικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ελπίζω να έμαθαν το μάθημα και να μην επιμείνουν τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος» προσθέτει αναφερόμενος στην τρόικα, σχολιάζοντας ότι η ελληνική ανάκαμψη θα ανακοπεί αν τεθούν «νέοι δυσβάσταχτοι στόχοι».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται επίσης ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται, αλά τονίζει την ανάγκη οι όποιες ελαφρύνσεις να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη.
«Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι και πολύ μακροπρόθεσμο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης, «και γι’ αυτό είναι εύκολα εξυπηρετήσιμο». Προσθέτει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καταφύγει στις διεθνείς αγορές με νέα έκδοση ομολόγου τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά τα γενικότερα προβλήματα την Ευρωζώνη -στασιμότητα σε Ιταλία και Γαλλία και πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που προωθεί η Γερμανία- ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι χρειάζονται επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία κρατά χαμηλά τα επιτόκια και τα κόστη δανεισμού.
«Οι έλληνες δεν πιστεύουν πια σε υποσχέσεις. Γνωρίζουν ότι είναι οι ίδιοι που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους» καταλήγει ο κ. Χαρδούβελης.