«Δεν ήταν ο στόχος μου να...
δώσω πανελλαδικές εξετάσεις. Εγώ είχα καημό να τελειώσω το λύκειο.
Όμως τώρα πραγματικά θέλω να βιώσω την εμπειρία της φοιτητικής ζωής.
Παρακαλώ τον Θεό να μας δίνει δύναμη και υγεία για να συνεχίσω», δήλωσε στο «Εθνος».
Όπως εξηγεί, από παιδί της άρεσε το σχολείο, παντρεύτηκε όμως μικρή και στη ζωή της μπήκαν άλλες προτεραιότητες. «Δεν μετανιώνω σε καμία περίπτωση για τις επιλογές μου. Απέκτησα μια όμορφη οικογένεια και στα χρόνια που πέρασαν ασχολήθηκα με πράγματα που με γέμιζαν ψυχικά.
Όμως πάντα είχα τον καημό του σχολείου». Γράφτηκε στο Εσπερινό, όμως στους δύο γιους της αποκάλυψε το «μυστικό» ενάμιση μήνα αργότερα.
«Στην αρχή ντρεπόμουν λίγο. Όταν τους το είπα, πετάχτηκαν από την καρέκλα και με αγκάλιασαν. Μου είπαν ότι ήταν υπερήφανοι για μένα. Η οικογένειά μου με στήριξε αφάνταστα. Ακόμα και όταν έπαιρνα τον έλεγχο, τα παιδιά μου με «πείραζαν» για κάποιες απουσίες».
Με δύναμη ψυχής η κ. Μανετάκη κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Μητέρα, γιαγιά, εργαζόμενη και μαθήτρια!
Το καθημερινό της πρόγραμμα ξεκινούσε τα χαράματα και ολοκληρωνόταν αργά τη νύχτα με το μάθημα στο Εσπερινό.
«Πρέπει να έχουμε στόχο στη ζωή. Αν δεν επιτύχεις στις Πανελλαδικές δεν σημαίνει το τέλος των ονείρων μας. Πάρτε παράδειγμα από μένα που στα 52 μου είμαι πλέον φοιτήτρια. Πρέπει να έχουμε στη ζωή μας τα σωστά πρότυπα, αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, θα εμπλουτίζουν το πνεύμα μας. Για μένα το πρότυπο αυτό ήταν το σωστό διάβασμα, η ενασχόληση με τον Πολιτισμό και με τον εθελοντισμό».
Από τον φούρνο στα θρανία
Μέχρι και τον Μάρτιο ξυπνούσε στις 5 το πρωί για να φουρνίσει ψωμί. Το μεσημέρι ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού. Το απόγευμα ήταν παρούσα στο θρανίο. Διάβαζε λίγο το μεσημέρι, όμως τη βαρύτητα την έδινε Σαββατοκύριακα και αργίες. Τους τελευταίους μήνες έμεινε άνεργη. Τότε πλέον αφοσιώθηκε με πάθος στο διάβασμα. «Διάβαζα επί 13 ώρες καθημερινά», λέει.